Philip Zandén i "Berlin". Foto: Petra Hellberg

Philip Zandén - Sven Wollter, 1-0

Som avslutning på Stockholms stadsteaters dag om muren i Berlin i måndags hade monologen "Berlin" av den brittiske dramatikern David Hare premiär med Philip Zandén i rollen som Hare själv. Översättningen är gjord av Claes Englund och Susanne Marko, den sistnämnda står dessutom tillsammans med huvudrollesinnehavaren för regin.

 Ja Philip Zandéns David Hare vet inte riktigt vad han ska tycka om denna stad Berlin, denna märkligt flacka och utspridda stad med all sin tyngande historia uppblandad sin nya air av kreativitet, konst och klubbar – ”du borde verkligen skaffa dig en lägenhet i Kreutzberg” som vännerna säjer.
   Varför då, vad skulle jag göra där? undrar Hare som inte blir klok på staden. Först som sist, Zandén är kongenial som Hare, en lite ticsig engelsman, fylld av torra sarkasmer som ligger som en sammanhållande fernissa över hans förvirring och uppriktiga lidelse att förstå.
   På Stockholms stadsteater spelas just nu också Hares Mur, om muren i Israel/Palestina och de båda monologerna har i England också spelats som en helaftons-föreställning men här har man valt att dela upp dem. Kanske blev det för laddat att föra samman dem, vad vet jag.
   Hur som helst, i båda monologerna kan man bli lite trött på en slags brittisk övertygelse om det stora allmänintresset för en engelsmans funderingar om världen. Men Sven Wollters och Philip Zandéns rolltolkningar är mycket olika, med ett – noll till Zandén, helt enkelt för att hans Hare är mycket roligare, jobbigare, helt enkelt lite mänskligare. Och vi får delta i hans resonerande runt Berlin, inte få oss det förelagt. Och när Zandén på slutet dansar med i Tolvskillingsoperans Mackie Kniven, så får vi som extra liten bonus åka tidsmaskin till ett Berlin som för alltid är förlorat.

Maria Edström
maria.edstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".