Medlemmarna i Glee-klubben. Foto: Fox/TV4
KÖRSÅNG

Popkulturarvet har blivit en allsång

Ikväll visas första avsnittet av tv-serien Glee i TV4. Clara Törnvall har sett de fyra första avsnitten.

Glee är en musikalserie i highschoolmiljö, en sorts blandning mellan Scrubs och Fame, rätt lik filmen Juno i tonen - med samma kombination av värme och ironisk skärpa. I Glee är popmusik och koreografi på blodigt allvar för alla, här står de medelålders männen i närkontakt med sina inre tonårsflickor.

Glee har redan kallats den krisande musikbranschens räddning. Notböcker med seriens låtar i körarrangemang har givits ut. Och serien är ett exempel på den allsångifiering av popkulturarvet vi bevittnar just nu, den som här i Sverige får ett gäng Lycksele-bor att stå i Körslaget och sjunga Metallicas Enter Sandman som om det vore det naturligaste i världen.

Övertron på körsångens helande kraft visar sig också i nyheten att regeringen i veckan gav en halv miljon kronor till ett försöksprojekt på en vårdcentral i Helsingborg som ska skriva ut kulturaktiviteter på recept till sina patienter. Till exempel tror man sig kunna minska utskrivningen av Losec genom att få äldre att börja sjunga i kör.

Första avsnittet av Glee visas ikväll kl 21:00 i TV4

Clara Törnvall, SR Kulturnytt
clara.tornvall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".