Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Litteratur

Vissna kroppars upprättelse

Publicerat fredag 13 november 2009 kl 08.54
Dubravka Ugresic. FOTO: Josef Kiraly

Författaren Dubravka Ugresic föddes i dåvarande Jugoslavien 1949, men lämnade Kroatien av politiska skäl 1993. Hon lever numera i Amsterdam. På svenska finns tidigare de två romanerna Den ovillkorliga kapitulationens museum och Smärtans ministerium.  
   Dubravka Ugresic nya bok ingår i det världsomspännande projektet Myter, där författare i över 35 länder skriver varsin berättelse utifrån en valfri myt. Baba Jaga la ett ägg har Ugresic kallat sitt bidrag till myt-serien.

De två böcker av Dubravka Ugresic som redan finns på svenska tillhör de senaste tio årens viktigaste romaner. Ugresic låter i dem tiden, minnet och exilen, i fragment, likt fotoalbum, öppna en tankevärld präglad av en ensam kvinnas återanpassning till först Berlin och sedan Amsterdam, allt färgat av hennes fria hjärnas tolkning av ett Europa format både av krig och sina filosofer.

Det är läsning som rör vid både förnuft och känsla. De essäer av henne jag läst, i engelsk översättning, har inte imponerat lika mycket, men de har ändå varit intressanta, eftersom de rört sig i en zon där klassisk bildning ställs mot masskultur, det gamla öst mot det nya väst, om man så vill.
   När Ugresic nu valt den vårtiga häxan Baba Jaga, som inspiration för sitt fabulerande kring en myt, så blir hennes eget författarprojekt mycket tydligt.

Rent formellt har hon delat in boken i tre delar. Den första handlar om författaren och hennes mor, den andra om de tre gamla kvinnorna Beba, Pupa och Kukla, den tredje är en sorts fri vetenskaplig genomgång av forskningen kring Baba Jaga i synnerhet, och häxor i allmänhet.
   Där, i den tredje delen, reder också bokens fiktiva författare ut det mesta av symboliken i de historier man redan läst - om man nu skulle ha missat något... Vilket man givetvis gjort bland alla ägg, fåglar, mortlar, hus på pålar och uppätna barn, som präglar myterna kring häxor.

Det blir lite baktungt, men som projekt är det ändå fascinerande, både för det fria sättet att förhålla sig till litteraturen och för det öppna sår som Ugresic i boken omvandlar till ren skrivenergi.
   För om hon i formen rör sig mellan rim och påhitt, strikt analys, en mängd referenser och en sorts vardagsprosa så håller hon samtidigt kursen helt rak vad det gäller temat; den åldrande kvinnan. Den fula kvinnan, den feta kvinnan, den arga kvinnan skriver hon om. De kvinnor som vår tid med sina Kate Moss-ideal gjort osynliga.

Och jag använder mig av Kate Moss för att Ugresic själv gör det, för att Ugresic är lika medveten om henne, som hon verkar fast besluten att genom skrivandet skapa en alternativ kraft där de till kroppen vissna, får upprättelse.
   Baba Jaga la ett ägg är en knasig bok, en rik bok. "Återstår bara det värdiga åldrandets konst" säger en gestalt i boken. "Värdigt åldrande är skitsnack!" svarar den skrynkliga lilla Pupa, 87 år, från sin rullstol.

Anneli Dufva, SR Kulturnytt
anneli.dufva@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".