medier

Medier höll tyst om gisslandrama

Norska frilansjournalisten Pål Refsdal och hans tolk har blivit frigivna efter att varit kidnappade i Afghanistan i en vecka, uppger NRK. Flera norska medier kände till bortrövandet, men valde att hålla inne med nyheten efter att norska utrikesdepartementet vädjat om tystnad.

Norska UD säger att man bad medierna hålla tyst för att inte äventyra fångarnas säkerhet.
 – Vi förstod snabbt att det här kunde bli väldigt komplicerat om det hela fick stor medial uppmärksamhet, säger Ragnhild Imerslund på UD till NRK.

Att medieuppbådet uteblev bidrog till att Pål Refsdal släpptes efter bara en vecka, menar UD.
 – Det är alltid ett dilemma när myndigheterna ber om att en nyhetshändelse inte ska omtalas. Men i det här fallet vägde frågan om liv och död tyngst, säger Jon Gelius, nyhetschef på NRK, som alltså också höll tyst om händelsen.

Pål Refsdal var i Afghanistan för att göra en dokumentärfilm om talibanerna och blev, tillsammans med sin tolk, tillfångatagen i Kunar-provinsen, nära den pakistanska gränsen. Det är inte känt vilken grupp som stod bakom kidnappningen, även om de själva säger sig ha anknytning till talibanerna.

SR Kulturnytt
kulturnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".