FILMBRANSCH

MGM till salu?

Filmbolaget Metro Goldwyn Mayer, MGM, har länge haft stora ekonomiska problem. Nu är den anrika filmstudion med den välkända rytande lejonloggan och James Bond i sitt stall, till salu. Det rapporterar den amerikanska filmtidningen Variety.

Enligt källor till Variety är det högst troligt att MGM säljs på auktion inom ett par veckor, av ekonomiska skäl. MGM:s vd Harry Sloan fick sparken från sin post i somras och en ekonomisk expert har inkallats för att få ordning på företagets skulder, som uppgår till 3,7 miljarder dollar.

Filmstudion med det etablerade varumärket grundades 1924 och är idag kanske mest känd för James Bond- och Rosa Pantern-filmerna. MGM förvaltar dessutom ett bibliotek som rymmer cirka 4000 filmtitlar och 10 000 tv-episoder (källa Wikipedia). I år har MGM endast presterat en remake av Fame, nästa år är två nya komedier planerade att komma ut. På grund av sin skuldsituation har bolaget haft problem med sin del av finansieringen av två storfilmer med planerade premiärer 2011: James Bond 23 och Peter Jacksons Tolkientolkning The Hobbit.

Att en försäljning verkar vara den mest rimliga utvägen för MGM, snarare än att bolaget försätts i konkurs, handlar mycket om att intäkter från dessa storfilmer förväntas kunna få rätsida på ekonomin. Flera bolag rapporteras vara intresserade att köpa MGM, just för att komma över rättigheterna till Agent 007.

Cecilia Djurberg, SR Kulturnytt
cecilia.djurberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".