Machomannens kamp med kvinnor, elementen och sig själv. Distribution: Novemberfilm.
Film

Oändligt långsamma årstider

Idag är det premiär för filmen Årstider av den turkiske regissören Nuri Bilge Ceylan. Det här är den andra filmen av Ceylan som haft svensk biopremiär i höst, i september visades hans De tre aporna och det är det lilla importbolaget Novemberfilm som introducerar Turkiets internationellt mest hyllade regissör ordentligt genom att nu även visa hans näst senaste: Årstider.

Isa är en stilig doktorand i arkitekturhistoria, Behar är hans långt yngre men lika stiliga älskade, hon arbetar med TV. Deras förhållande mår - så där - och Nuri Bilge Ceylan som själv spelar huvudrollen väljer att visa detta i långa välkomponerade, sanslöst vackert ljus -och ljudsatta scener nästan utan dialog.
   Isa går vemodigt runt i en gammal tempelruin, Behar tittar sorgsen på bakom en pelare. En duva lyfter med ett ödesdigert flappande, en hund skäller, solen lyser, Isa fotograferar. Närbild på Behars ansikte en lätt vind drar över det hon kisar lite, ser ut som om hon ska börja gråta.

Det är laddat - till att börja med - men efter en tjugo minuter blir jag lite otålig. Det är så tydligt att det är Isa, den skäggstubbige, kärve mannen kring vilken allt kretsar. Det är han som tar initiativ till skilsmässa, det är han som söker upp en gammal älskarinna, som sätter på henne - jo det är nog just vad som sker - i en stumt aggressivt stånkande, faktiskt lite komisk sexscen där en jordnöt spelar en spännande roll.
   Och det är han som till sist åker efter Behar för att mest ordlöst stirra på henne varvat med enstaka, ordkarga sentenser om att hon kan väl komma tillbaka.

Nuri Bilge Ceylan vill göra en djup inåkning i kärlekens mörka gränder, där bild och ljud ska bära det mesta. Men jag blir mest gränslöst trött på denne machomannens kamp med kvinnor, elementen och i viss mån sig själv.

Gunnar Bolin, SR Kulturnytt
gunnar.bolin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".