digitalisering

Google-avtalet väntas bli klart i dag

Idag fredag väntas sökjätten Google ta ännu ett steg när det gäller projektet att göra världslitteraturen tillgänglig i digital form. Efter månaders förhandling ska Google idag presentera ett förlikningsavtal för domstol.

Sökjätten Google beskriver det som en kulturgärning, att scanna in miljontals böcker så att de blir tillgängliga digitalt. Det amerikanska justitiedepartementet däremot kallar Googles plan för ett eventuellt brott mot upphovsrätten

Google hade för en månad sen förhandlat fram ett avtal med amerikanska författare och förläggare, ett avtal som innebar att Google skulle betala 125 miljoner dollar och i gengäld få rätt att scanna in böcker och skapa ett jättelikt bibliotek på Internet. Planerna på den gigantiska nätpubliceringen har väckt ilskna protester bland annat från Googles konkurrenter.

Även justitiedepartementet i Washington har alltså haft invändningar, och varnat för att det nuvarande avtalet kan strida mot både konkurrenslagar och mot upphovsrättsregler.
   Google uppger att de nu gjort flera ändringar i avtalet, och senare idag ska den nya avtalsversionen lämnas in till en domstol i New York för juridisk prövning .

Ginna Lindberg, SR Kulturnytt
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".