SKELETTHISTORIA

Kranier förbereds för sista hemresan

Imorgon lämnar Historiska museet i Stockholm tillbaka fem kranier till Hawaii. På onsdag förbereds kvarlevorna av fem maorier för en sista färd hem till Nya Zeeland. Och en skalle som tillhört ”lappflickan Maria Grahn” får snart vila i frid efter över hundra år på museum. 

De hawaiianska kranierna kom till Sverige efter en forskningsresa på 1880-talet, och dök upp när Historiska museet inventerade sina samlingar av mänskliga kvarlevor. I maj i år beslöt regeringen att kvarlevorna skulle återlämnas till organisationen Group Caring for the Ancestors of Hawaii. Och överlämnandet görs alltså imorgon, lördag, vid en ceremoni på Historiska Museet.

I Göteborg sker en liknande upprättelse med början på onsdag. Då startar fem döda, gamla maorier sin sista färd hem till Nya Zeeland. De börjar resan som föremål från museimagasinen i Göteborg, men tas emot i sitt hemland med böner och ceremoniell vördnad som mänskliga kvarlevor. 

Även på Lunds historiska museum försöker man bringa ordning bland kranier och andra kvarlevor. Av alla museer och institutioner i Sverige finns här det enda samiska kranium man känner till namnet på. På kraniets hjässa finns inskriptionen: ”Lappflickan Maria Grahn, född i Lycksele lappmark, död på Lunds lasarett den 19 augusti 1864.". Nu ska Marias skalle återbördas till Lycksele lappmark för en sista vila på Gammplatsen.
   Mer om detta i Utblick Sápmi på söndag 15.30 i P2

Cecilia Djurberg, SR Kulturnytt
cecilia.djurberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".