Manlighet

Häromkvällen samsades två rätt intressanta uttryck för manlighet i ett alldeles vanligt Sportnytt. Först var det ett långt stycke med en stillsamt gråtande Oliver Bierhoff från tyska landslaget i fotboll. Tårarna kom när han skulle berätta om mälvakten Robert Enkes plötsliga självmord. Därefter kom ett inslag från Leksand-AIK i hockey med ett sällsynt vidrigt slagsmål. Svag får man vara undantagsvis, som när ens kompis dör. "Stark", för att inte säga korkad, bör man annars var - ja uppenbarligen mest hela tiden när det gäller hockey.

Idrotten och främst fotbollen har ett jätteproblem med en fascistoid svans av supporters som hittills främst skadar storstadsklubbarna. Det är "supporters" som på hemsidor hemfaller åt ren och primitiv broderskapsretorik av vulgärste militärjargongstyp. Om inte klubbarna och spelarna tydligt och oupphörligen säger "Vi vill inte ha er så kallade kärlek, ni saboterar för fotbollen" så kommer vi snart ha en allsvenska utan ståplats, med höjda biljettpriser och med en utslätad kommersiell inramning för att tillgodose företagskunderna. Bortser vi från de primitiva hatarna som utgör kanske 1-2% av åskådarna så har fotbollen i dag annars ett euforiskapande tryck på många allsvenska hemmamatcher.  

Men vi måste kräva mer av idrotten och synen på machoidelaen och slagsmål. Så här skrev tex TV4:s hockeykrönikör efter slagsmålet där en AIK-back slogs blodig under en match:
Tilläggas ska ändå att Carlsson stod upp för sitt lag även om AIK just då blev svarta, gula, röda AIK.  

"Stå upp för sitt lag" sug på den machismokaramellen. Äcklad är vad jag blir. Inget är farligare än arenor där "män får vara män" och där man ska lära sig att ett schysst slagsmål hör till idrotten. Fotbollen är än så länge exemplarisk vad gäller våld på plan, det är helt enkelt förbjudet. Hårt spel är något annat och något helt acceptabelt, och emellanåt tom önskvärt. Överdrivet hårt spel innebär en avblåsning. Att "ge allt" är inte det minsta synonymt med att slå på käften eller sparka på benet.

Varför ska det vara OK att slå någon på käften i just hockey? I all annan lagidrott är tanken på ett regelrätt nävslagsmål skrattretande. Ett hockeyslagsmäl med kastade handskar där två vuxna män slår varandra med knytnävarna i ansiktet brukar som straff ge någon matchs avstängning. Men det ingår i kalkylen. Hur ska man förklara för åskådarna att ett slagsmål på plan hör till men utanför är det kriminellt?

Ack ja det är inte lätt att vara sportnörd, eller att vara hopplöst fast i sin besatthet i ett lag.
Gunnar Bolin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".