FOTO: Karolina Henke
modefotografi

Kläderna förlänger porträtten

Karolina Henke började med att plåta hundar i parken och sälja bilderna för 30-40 kronor styck. I två år var hon assistent till konstfotografen Andres Serrano i New York men sedan tio år är hon sin egen.
   I helgen öppnade hennes hittills största utställning på Abecita Konstmuseum i Borås. Den heter One of a kind.

Karolina Henke kallar bilderna för modefotografier.
 – Det här är min tolkning på mode, säger hon.

Karolina Henkes utställning One of a kind, har lockat fram exhibitionistiska drag hos modellerna som verkligen fått gå loss i garderoben bland neonfärgade strumpor, tyllkjolar och peruker med linjalraka luggar – modeller som ser mer streetsmarta ut än dom som kommer från något modehus i Milano eller Paris.

 – Alla de här människorna du ser här omkring dig, är vanliga människor från gatan, som vi gått fram till och sagt att vi tycker du ser så fantastisk ut. De har en aura omkring sig, något som kommer inifrån, som jag kan se, säger hon.

Karolina Henkes bilder är färgstarka iscensättningar av kroppar, kläder, smink och uttryck – jag kommer flera gånger att tänka på Annie Leibovitz’ omslagsfotograferande, men något klassiskt modefotografi handlar det inte om, jag skulle lika gärna kunna kalla bilderna för porträtt:

 – Ja, men för mig är det porträtt av personer, fast en förlängning av dem genom kläder. Mode för mig är inte att ta på sig ett plagg och så är du plagget, utan det ska vara en förlängning av dig själv, tycker Karolina Henke.

Och de personer som finns med på bilderna har med Karolina Henkes kamera och rekvisita fått leva ut både sin lekfullhet och sin djupaste förtvivlan - som när en modell står med saxen, beredd att klippa av sig tungan. En av de mest brutala bilderna på den stora utställningen.

 – Det finns ett uttryck som heter” tittad på men inte sedd”. Jag tror man hellre vill bli sedd än tittad på och modellerna säger att de känner sig sedda när jag fotograferat dem, säger Karolina Henke.

Mia Gerdin, SR Kulturnytt
mia.gerdin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".