Schytts Hålligång 8

Den konstfulle mannen från Skara

En fråga vi alla har ställt oss är naturligtvis denna: Hur skulle världen sett ut om Bert Karlsson hade blivit konsthandlare istället för skivbolags och - nöjesfältsdirektör?
Vackrare? Tveklöst ja. Roligare? Tveklöst nej. Om världen, eller åtminstone Sverige, blivit en bättre plats att leva på när BK inte är politiker kan också besvaras med ett tveklöst: Ja. 
Den som vill se hur Bert Karlssons konstsmak var anno sjuttiotal kan gå in på Uppsala auktionskammares katalog och kolla kvalitetsauktionen, nr 967-989. Där säljer Bert Karlsson delar av sin konstsamling som faktiskt kommer från den tid då BK hade konsthandel i Skara.
Nå - skivbolagsdirre, nöjesfältsdito eller konstnasare? Vad gäller skönheten så är det bara att ställa Oiseaux en Peril bredvid omslaget till Schytts Hålligång 8.
Vad gäller roligheten, alltså nöjesfält kontra konst, så är det ett enkelt ett faktum att man skrattar mer i en vattenrutschbana än på en konstutställning. Undantagen bekräftar bara regeln. Alltså 1-1 mellan sommarlandet och ramboden.
Men den Rigmor Robert som göms långt inne i mitt bröst säger: Genom att skärskåda Bert Karlssons konstverk ser man att i BK:s ytterts manliga inre gömde sig en liten ängslig pojke med en förkärlek för Chagall light, dvs Theo Tobiasse. Men plötsligt, utan någon förvarning kunde starka känslor spränga ut ur hans bröst, ögonen tårades och han kunde inte låta bli att köpa sig en liten Miro eller Max Ernst som han sedan, ensam i konstaffärens lager snyftande tryckte mot sin skjortas krås. 
Så står det också att duken är lite. Vem som lockas av en att äga en tavla just för att Bert Karlsson gillat den, ja det kan man fundera över en disig novemberdag.  
Gunnar Bolin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".