Marie Ndiaye, Goncourtpristagare och Sarkozykritiker
utrikes

Raoult anklagas för rasism

Yannick Noah, Lilian Thuram och författaren Marie Ndiaye. Alla är de fransmän, Sarkozy-kritiker - och svarta. Högerpolitikern Eric Raoult, som hamnat i en proteststorm sedan han försökt tysta NDiaye, anklagas nu för rasism sedan han dragit de tre stjärnorna över en kam.

Får man kalla Sarkozys Frankrike för "monstruöst"? Inte om man är prisbelönt författare, enligt högerparlamentarikern och tidigare integrationsministern Eric Raoult.

Förra veckan bad han skriftligen kulturministern att få tyst på Marie NDiaye, som nyligen belönades med Frankrikes främsta litterära utmärkelse, Goncourtpriset. NDiayes kommentarer om Frankrike och Sarkozy, som hon yttrat i en tidningsintervju i augusti, var "oacceptabla" enligt Raoult, som ansåg att hon i sin egenskap av kulturambassadör borde "respektera den nationella sammanhållningen och bilden av vårt land".

Det litterära Frankrike har gått i taket och över 80 författare har skrivit under ett upprop till stöd för kollegan och för yttrandefriheten. Raoult fortsätter dock att hävda att Ndiayes uttalanden inte är förenliga med hennes stjärnstatus.
   --  Inte ens Yannick Noah och Lilan Thuram har gått lika långt som hon, gav han häromdagen som argument i Le Monde.
   En kommentar som bara spär på kritiken mot honom.

"En fotbollsspelare, en tennisspelare, en Goncourtpristagare: kan det vara hudfärgen som inspirerat till denna 'tillrättavisning'?", frågar Paris socialistiske borgmästare Bertrand Delanoë på sin blogg.
   Att Raoults uttalanden fälls samtidigt som ministern för invandring och nationell identitet, Eric Besson, drar i gång en landsomfattande debatt om vad som utgör just den "nationella identiteten" anser Delanoë särskilt chockerande.
  "Samtidigt som en minister känner ett trängande behov av att lansera en diskussion kring den nationella identiteten låter en parlamentariker från samma majoritet förstå att vissa fransmän bör tänka på att hålla tyst", skriver borgmästaren.

Från och med den här veckan och under drygt två månader ska debattmöten hållas runt om i Frankrike där fransmännen uppmanas att diskutera vad som utgör kärnan i deras gemensamma identitet. Initiativet har redan kritiserats, många anser inte minst att det främst handlar om röstfiske bland extremhögerns väljare inför regionalvalet.

Torun Börtz/TT

TIDIGARE I KULTURNYTT:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".