KOMMENTAR

Full dramatik i teaterekonomin

I helgen kom nyheten om att landets scenkonstinstitutioner har skulder på 50 miljoner kronor i obetalda pensionsavgifter, och att Statens Pensionsverk nu avser att börja fakturera för dessa. Teatervärlden är i chock, skulderna kan försätta scener i konkurs och arbetsgivarorganisationen Svensk Scenkonst menar att beskedet, som har sin upprinnelse i en överenskommelse från 2006, ändå kommit "som en blixt från en klar himmel". 
 

Teaterfolk rör sig mer än andra i låtsasvärldar. Ändå finansieras en stor del av Sveriges scenkonstliv med högst verkliga pengar ur den svenska statskassan. Så det är oroväckande att teaterekonomi verkar uppmuntra till så många dramatiska konflikter. 

Ta veckans nyhet om skuldkravet från Statens Pensionsverk. Det låter som hämtat ur en absurd fars. Särskilt som scenkonstnärernas pensionssystem nyligen varit föremål för en utredning som resulterat i det för staten ekonomiskt fördelaktiga förslaget, som bland annat innebär att dansare och sångare inte längre ska pensioneras vid 41 år respektive 52 års ålder, utan blir tvungna att omskola sig och arbeta som alla vi andra tills de fyller 65.
   Vilket i sig låter ganska rimligt. 

Helt osannolikt låter däremot faktumet att denna utredning har pågått samtidigt som ett hemligt skuldberg har vuxit sig allt större hos Statens Pensionsverk utan att någon sagt ett pip till varning förrän denna point of no return uppstår när alla årsbudgetar redan är lagda. 

Det är lika bakvänt som att Teater Västmanland lägger ner föreställningen Mig äger ingen av ekonomiska skäl, trots att den säljer fler biljetter än nånsin. Eller att Dramaten riskerar att få sin hyra chockhöjd av Statens Fastighetsverk, något som bara kan leda till att staten tvingas gräva fram mer pengar ur den andra fickan för att få kalkylen att gå ihop.

Då kolliderar systemen så illa att man undrar om teaterekonomi alltid måste handla mer om dramatik än om ekonomi.

Cecilia Djurberg, SR Kulturnytt
cecilia.djurberg@sr.se

TIDIGARE I KULTURNYTT:


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".