Birgitta Svendén.
kommentar

Svendén rätt vd för Operan?

På tisdagen fick personalen på Kungliga Operan i Stockholm veta vem styrelsen vill rekommendera till tjänsten som vd efter Anders Franzén, som slutar till våren. Locket har legat tätt på under rekryteringsarbetet, men de senaste veckorna har det sipprat ett namn - sångerskan Birgitta Svendén, redan operachef i huset. Och enligt vad Kulturnytt erfar var det hon som blev styrelsens val.
   Kulturnytts Per Feltzin kommenterar.

Det är säkert ett bra val - Svendéns tid som rektor vid Operahögskolan i Stockholm är det ingen som sagt något negativt om. Hon ger ett positivt intryck och har förmåga att entusiamera. Hon har inga skandaler i bagaget. Hon har rutin och har arbetat mycket på de flesta stora operascener i världen, men också här hemma. Sedan 1 juli i år är hon alltså operachef på Kungliga Operan och föreslås nu också att bli vd.

Att vara både vd och operachef - det är väl möjligen där jag kan ha funderingar. Det har varit lite olika med ledningsstrukturen på Kungliga Operan. Den senaste tiden har man haft en vd och sedan, på samma hierarkiska nivå, operachef, orkesterchef, balettchef plus chefer för teknik och personal.
   Nu ska man alltså överge den strukturen genom att ha en och samma person som chef för hela huset och för operasektionen. Kungliga Operan är sedan tidigare känt för att ha många interna konflikter och nu kommer operadelen att väga tyngre.

Är Birgitta Svendén rätt person då, kan hon ena huset och få dem att arbeta mot ett håll? Ja, det är möjligen därför hon blivit utvald. Huset ska smittas av hennes entusiasm.
   Men hennes vd-kunskaper - hennes känsla för politik och ekonomi? Jämfört med hennes företrädare Anders Franzén har hon inte mycket erfarenhet.

Men jag kan förstå att erbjudandet blev för lockande när hon nu är ny operachef. Hellre än att få en ännu nyare vd över sig vill hon göra jobbet själv.

Per Feltzin, SR Kulturnytt
per.feltzin@sr.se

MER OM NYA OPERA-VD:N

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".