DÖDSFALL

Så minns vi Elisabeth Söderström

Sopranen Elisabeth Söderström-Olow var opera-, konsert- och hovsångare. Under större delen av sin 50-åriga karriär var hon engagerad vid Kungliga Operan i Stockholm och hade många internationella framgångar. Elisabeth Söderström-Orlow avled på ett sjukhus i Stockholm på fredagsförmiddagen, 82 år gammal.
   Kulturnytts operakritiker Per Feltzin minns en stjärna med en starkt profilerad sopran och en stor förmåga att tolka och begripliggöra komplicerade roller.

Elisabeth Söderström var en av få operasångare som lyckades varva folkliga sånger och sammanhang med högt kvalitativa konstnärliga tolkningar av komplicerade roller. Det var gestaltningar som hon sedan gjorde mycket begripliga genom sitt sätt att uttrycka rollens personlighet genom både teater och sång.

Hennes röstkvalitet hade en mycket egen profil – man kunde på ett par sekunder höra att det var Elisabeth Söderströms sopran. Ändå låg inte den röstklangen i vägen för de många olika tolkningarna av till exempel Marskalkinnan i Richard Strauss opera Rosenkavaljeren eller Jenufa i Janackes opera med samma namn.

Utöver att varva folkligt med komplicerat kunde hon också varva den nationella och den internationella karriären. Glyndebourne och Covent Garden i England, österrikiska Salzburg och Metropolitan i New York – alla dessa scener arbetade hon på och då inte enbart i de till exempel vanligare Mozartrollerna utan också i till exempel Janaceks operor. Hon gjorde tre omtalat klassiska inspelningar av Jenufa, Fallet Makropoulos och Katja Kabanova – alla tillsammans med dirigenten Sir Charles Mackerras.
   Vid sidan av framgångarna utomlands arbetade hon också på Kungliga Operan i Stockholm under hela 30 år.

Per Feltzin, SR Kulturnytt
per.feltzin@sr.se

Se och hör Elisabeth Söderström, Kathleen Battle och Frederica von Stade i Rosenkavaljeren av Richard Strauss 1983

TIDIGARE I KULTURNYTT

MER OM ELISABETH SÖDERSTRÖM-ORLOWS BORTGÅNG