Konst

Kinesisk samtidskonst när Ystads konstmuseum satsar

Ystads konstmuseum gör sin största satsning på flera år med utställningen Facing China som öppnar på lördag. Det handlar om ett 60-tal verk ur den kinesiska samtidskonsten, mest måleri, av konstnärer som alla är födda på 60-talet. Konstnärer som tagit tydliga influenser från västerländsk konst, vilket är ganska lätt att utläsa, säger Yrr Jonasdottir, tillförordnad chef på konstmuseet.

 – Det är tydliga referenser till vår konsthistoria men lika mycket till den kommunistiska och sovjetiska och såklart till den kinesisk konsten, säger Yrr Jonasdottir.

Det är konstnärer som fick sin uppmärksamhet efter 1989 och händelserna på Himmelska fridens torg, mest bekant är nog Fang Lijun och Yue Minjun.
  
Det här blir konstmuseets största satsning sedan förra årets turbulens när politikerna utredde om det gick att privatisera museet och dåvarande museichefen Tomas Millroth slutade trött på år av magra budgetar. Museet har gått back 5 år i rad, och kommer så göra också i år, men mindre än tidigare.

 – Och om det nu kommit något gott ur turbulensen så är det möjligen att människor visat sitt intresse och museet kommer i år få sina bästa besökssiffror på lång tid, säger Yrr Jonasdottir.

David Richter, SR Kulturnytt
david.richter@sr.se