DANS

Dokudans och dödsryckningar när Cullberg intar lilla scenen

Cullbergbaletten är synonym med stora dansformat. För första gången dansar kompaniet nu på Dansens hus lilla scen. Up Close heter deras nya tvådelade verk, signerat de kanadensiska koreograferna Benoît Lachambre och Crystal Pite.
   Cecilia Djurberg såg premiären på Dansens hus i Stockholm igår kväll.

Publiken släpps in och möts av en Cullbergbalett i träningskläder som verkar repetera i det lilla, kala scenrummet. Dokudans i arbetsljus, med babblande dansare och inräknande övningsfraser. Men efter en stund stiliseras bilden. En stram ljussättning appliceras, plus en nästan överdramatisk musikdekor.

Så får vi se rörelser upphöjas till konstverk och många av de kvicksilverflytande stegen visar på släktskap med Crystal Pites andra aktuella verk för Cullbergbaletten, Matter of a maker. Det är som att få se nakna embryon till det lekfulla kalas av wellpappskostymer och välpaketerade fantasiformer som nyligen brett ut sig på stora scenen 

Efter paus blir det mörkt och mystiskt.
   I Benoît Lachambres introverta stycke JJ's voices försöker handskrivna skyltar sätta ord på dansen, men dansarna blir anonyma varelser i sina uppdragna luvtröjor. Dom möter aldrig varandras blickar, och inte publikens heller. Får något demoniskt över sig med en tonårstrotsighet som välter över i aggressivitet. Och kanske är det Janis Joplins olyckliga själ som bryter igenom de skavigt svängiga musikvalen och avtäcks i dansen, som nog snarare vetter åt performance. 

Ett solo kulminerar i otäcka dödsryckningar på golvet och jag läser in en missbrukarskildring, men känner mej helt exkluderad som åskådare.
   Även om Crystal Pite bjöd på ett starkt metaperspektiv före paus är hennes koreografi ändå inbjudande. Närbild som i närhet och intimitet. Medan Benoît Lachambres tolkning av programmets titel Up Close, mer handlar om att köra upp verket i ansiktet på publiken utan att egentligen upprätta kontakt eller ens söka förståelse.

Cecilia Djurberg, SR Kulturnytt
cecilia.djurberg@sr.se