JULKALENDER 2009

Lucka 1: Piraterna på gratishavet

Kulturnytt sammanfattar 00-talet i 24 luckor.
   I lucka 1 minns Cecilia Djurberg datormodemets irriterande ljud, it-bubblan som brast och piraterna som seglade in på gratishavet - när vi slutade säga "den nya tekniken" om allt digitalt.

Datormodemet hamnade på museum och nu minns vi dess ljud med samma nostalgi som skrivmaskinens knatter med pling. Till arkiven lades också idén om att ta betalt per minut för uppkopplingen mot Internet. Fast bredband blev en mänsklig rättighet, lika självklar som bärbar. 

När it-bubblan sprack i början av 00-talet var det bara en av alla snytingar den "nya tekniken" skulle komma att ge det kapitalistiska systemet. Att informationen ska flöda fritt som kranvatten är självklart för alla som växer upp i västvärlden idag - därför får det förstås inte kosta som champagne.

Så pirater surfade in på en gratisvåg och lagens väktare tvingades lära sig nya ord under den redan legendariska rättegången mot The Pirate Bay där snyltare ställdes mot girigbukar helt enligt alla paradigmskiftens klassiska dramaturgi. 

Så här i 00-talets sista skälvande minuter läser jag följande citat ur kulturpropositionen Tid för kultur: "Diskussionen om vad som är kvalitet -  bra och dåligt, lämpligt och olämpligt - har genom Internet blivit tillgänglig för allt fler." 

Varför då? Jo för att det är enkelt och billigt att få tag i information. Och lika enkelt och billigt att sprida den. Bloggarna bildar folkrörelse samtidigt som de traditionella mediehusen kliar sig i huvudena med sina plånböcker. 

Och medan dom funderar som bäst på betalvägg eller ej lanserar Moder Google något helt nytt som kallas för Wave.
   Så på med flytvästarna, för det här har bara börjat!

Cecilia Djurberg, SR Kulturnytt
cecilia.djurberg@sr.se