JULKALENDER

Lucka 8: Terapi som trend

Kulturnytt sammanfattar 00-talets kulturhändelser och fenomen i 24 luckor. Anneli Dufva talar om terapi som trend, 00-talets signum.

Efter ett tag började jag räkna dem i somras – sommarpratarna som på olika sätt berättade om sin terapi eller terapeut, sin sjukdom eller ångest… Det som tidigare varit hemligt verkade ha blivit till ett adelsmärke – ett alldeles nytt; ”titta på mig – jag tar hand om mig och mitt jag”. Detta jag som är vår tids allra dyrbaraste ägodel.

Och de var inte ensamma. Ann Heberleins bok Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva  (ja hon var ju dessutom en av sommarens pratare) den mest självutlämnande vittnesbörden om striden med jaget, Karin Johannissons Melankoliska rum en lysande vetenskaplig genomgång av vår syn på svårmod.

Och lika trösterikt som det är att få bekräftat att man inte är ensam i världen om ett svart inre, lika märkligt är det när terapi blir för trendigt, blir till coaching och börjar likna ett glassigt spa för själen…

Men när det tas på allvar: visst är jaget stoff att bygga med; två av 00-talets absolut bästa tv-serier har utspelat sig just i terapisoffan, först Tell me you love me om ett gäng par i LA – sen In treatment, som varsamt och värdigt gjorde verksam dramatik av samma jag-arbete.

Och jag har njutit av att se dem – njutit med hela mitt jag – tydligen lika vilsen som typisk i 00-talet.

Anneli Dufva, SR Kulturnytt
anneli.dufva@sr.se