JULKALENDER

Lucka 15: Tony går i terapi

Kulturnytt sammanfattar 00-talets kulturhändelser och fenomen i 24 luckor. Kim Nordberg om ett fantastiskt TV-decennium.

00-talet föddes ur en panikattack, när den tungt kriminelle maffialedaren Tony Soprano klev in på dr Jennifer Melfis psykiatrimottagning för första gången i oktober 2000 i SVT. Två världar möttes som inte brukade mötas, och ur den spänningen växte dramat.
   Det här fantastiska TV-decenniet började med berättelser från trasproletariatet: de utslagna internerna i fängelseserien oz, de vilsna maffiafamiljerna i Sopranos, de blåfrusna Baltimoretrasorna till knarklangare i första säsongen av The Wire.

Nu mot slutet av decenniet är det samma sak som gäller, fast tvärtom - nu har medelklassen sänkt ner sina egna korrespondenter i de kriminella krigszonerna - ett steg närmare för tittaren att leva ut sina fantasier om ett gränslöst liv.
   Den waspiga änkan Nancy Botwin börjar sälja marijuana i villaområdet för att försörja sina söner i serien Weeds, den cancersjuke högstadieläraren Walter White i Breaking Bad börjar tillverka amfetamin för att betala för sin strålbehandling, gymnastikläraren Ray Drecker prostituerar på fritiden i Hung.

Medelklassen har gått undercover i den undre världen.

Kim Nordberg, SR Kulturnytt
kim.nordberg@sr.se