JULKALENDER

Lucka 24: 00-talets vanligaste julklapp

Kulturnytt sammanfattar 00-talets kulturhändelser och fenomen i 24 luckor. Elin Claeson har spanat in ett vanligt hårt paket.

Så har ni vaknat till vad som verkar vara en riktigt kristyrvit julafton. Välkomna och god jul på er allihop! Kanske har ni - ni som ägnar er åt sådant som jul alltså - klämt på paketen redan? Sett att formen är bekant... rektangulärt, inte tungt men inte heller lätt, mellan en och en halv centimeter och upp emot en decimeter tjockt... Det kan variera. Låter lite ihåligt om ni skakar på det.

Och nej det är inte en bok, även om den korades till årets julklapp för något år sedan. Nej, det är inte en spelkonsoll eller ekologiska tvålar med chokladdoft. Det är - så som det varit i ungefär tio års tid - en DVD box!

Det är Den Där Boxen med Den Där Serien som man Bara Måste Ha! Alla säsongerna av: Lost, The Wire, Seinfeld, Rederiet eller kanske Fem myror är fler än fyra elefanter.

Videobutikerna - bara ordet video, att de fortfarande kallas så? - men ändå - videobutikerna dignar av boxar och samlingar - nya och gamla Hitchcockfilmer, den ultimata Woody Allen-boxen, alla Narnia-filmer med extramaterial, alla Barbie-filmer i ett rosa paket alla... alla...alla. Och vi samlar på oss och köper till och ser om. I en salig blandning av nostalgi, faktiskt intresse och nyfikenhet.

Och visst - när CD-skivorna försvunnit från hyllorna där hemma och ersatts av en osynlig lista i datorn och alldeles för få vänner har nåt förhållande till din poesisamling - då är ditt liv och dina preferenser lätt avläsbara i hyllan närmast TV:n. Jaha - du tittar på kungfu-filmer? Jaha du är också en Sex and the city-knarkare? Och var det inte i säsong 6 som Vita Huset blev lite sämre?

Så titta nu en gång till under granen - ligger där inte ett bekant paket?

Elin Claeson
elin.claeson@sr.se