opera

Allt är möjligt i Trollflöjten

Det är en av de mest populära operorna trots att den inte är helt lätt att hänga med i, inte alla turerna. Det handlar om Mozarts Trollflöjten som i helgen hade premiär på GöteborgsOperan. Det är regissören Rikard Bergqvist som fått förtroendet att både regissera och översätta den – ett förtroende han arbetat sig fram genom en rad musikalsuccer på just GöteborgsOperan. Det är bland annat Stoppa världen – jag vill kliva av och My fair lady.

En naiv föreställning – det fick jag se. Naiv i ordets mest positiva bemärkelse: Troskyldig, storögd, med barnets nyfikna upptäckarglädje. Allt är möjligt att göra. Varje drill från orkestern hittar sin självklara rörelse uppe på scenen.

Om man vill ha sex kvinnliga dansare som virvlar omkring sångarna för att få fram tempot och livet så gör man det – och titta, det gick bra, det gör det utan att störa, tvärtom. Och vill koreografen Camilla Ekelöf vid ett tillfälle ha långsamma Tai Chi rörelser för kören säger man ja till det, precis som plötsligt lampor längst ut på dansarnas fingertoppar blir till eld i vatten. Lätt och ledigt går allt snabbt mellan allvar och komik. Jag blir lycklig.

Dirigenten Henrik Schaefer har redan i ouvertyren en attack, en blandning av barock- och wienklassicismattack - det är piggt men också oroande. Hur ska sångarna kunna jobba i den orkestertyfonen? Men det går för det mesta bra, alla gör sitt yttersta, Markus Schwartz som Papageno är ett komiskt fynd och att höra Nattens Drottning, unga Karolina Andersson, flyga så högt utan ansträngning är ovanligt. 

Uppsättningen utspelar sig i ett slags teaternutid. Ett drömspel där den unge mannen Tamino måste finna sin egen väg i en värld där mannen och kvinnan ständigt strider. Det är en förenkling men en som fungerar, precis som den nya texten där det tydliga poängteras. Inte helt fel…

Per Feltzin, SR Kulturnytt
per.feltzin@sr.se

Mozarts Trollflöjten - GöteborgsOperan

Dirigent Henrik Schaefer/Finn Rosengren, Regi och översättning Rikard Bergqvist, Scenografi & kostymdesign Tomas Sjöstedt, Ljusdesign Joakim Brink, Koreografi Camilla Ekelöf.

Sarastro Mats Almgren, Tamino Mathias Zachariassen, Talaren Mats Persson,
Nattens drottning Karolina Andersson, Första damen Mia Karlsson, Andra damen Carolina Sandgren, Tredje damen Katarina Giotas, Papageno Markus Schwartz, Papagena Henriikka Gröndahl, Monostatos Mattias Ermedahl, Tre andeväsen Sara Jangfeldt Cecilia Wrangel Thérèse Andersson, Pamina Eva-Lotta Ohlsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.