litteratur

Lekfull bok med bitter eftersmak

Boken The golden age for children av Ştefan Constantinescu berättar Rumäniens sena historia på ett ganska speciellt sätt.

Det är en decimetertjock pop-up-bok. Ni vet, när man slår upp boken så fälls utskurna bilder upp. Och här är det inte några gulliga seriefigurer som campar i ljusgröna skogsdungar som ploppar upp, utan bilder från Bukarest under sextio- sjuttio och åttiotalet.

Vi ser författaren och hans familj när de firar kommunistisk jul, är på semester vid Svarta havet, eller deltar i pionjärgrupper; kommunistpartiets barnverksamhet.

På bästa, lite nonchiga, barnboksvis får man lära sig att efter jordbävningen 1977 bekostade kommunistpartiet nya lägenheter till alla hemlösa, komplett utrustade med tv-apparater och allt. Och att partiet ordnade rockkonserter under påsk, för att hålla ungdomarna borta från... kyrkan.

Och vi får läsa om lagstadgad och betald semester, och att 4000 chilenska flyktingar fick amnesti under Pinocheteran. Sen rullar pansarvagnarna in och rättigheterna ut i denna märkliga bok, som nog snarare är ett konstverk i papper än en bok.

Frågan är vem som ska läsa den? Tja, egentligen vem som helst som roas av att öppna ett kylskåp i papper för att hitta det fullproppat med mat, öppna det igen, och upptäcka att det gapar tomt.
   Det är en lek som slutar med en smäll på käften.

Sofia Olsson, SR Kulturnytt
sofia.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista