kulturpolitik

Politiker vill ha mer makt över konsten

Politiker bör kunna stoppa offentligt finansierad konst och kultur. Det säger vissa kommun- och regionpolitiker som i och med portföljmodellen får mer makt över kulturens pengar.

Det är SVTs Kulturnyheterna som har frågat de fyra län, kommuner och regioner, där portföljmodellen först ska genomföras, om de tycker att politiker bör kunna stoppa utställningar och föreställningar.

- Om vi tar den här tjejen som spelade psyksjuk så utnyttjade hon ju faktiskt våra gemensamma tillgångar på ett spektakulärt sätt. Och där kanske man som politiker trots allt ska ha en del ansvar, säger Dan Blomgren (S) ledamot i kulturnämnden Gotland till Kulturnyheterna.

38 procent av Gotlandspolitikerna säger sig vilja kunna stoppa kulturverksamheter, men bara sex procent av Skånes politiker. I Halland och Västergötland tyckte 12 och 13 procent att politiker ska kunna stoppa konst och kultur.

Kerstin Brunnberg, ordförande i Kulturrådet är kritisk till politikernas inställning och säger till Kulturnyheterna att politiker inte ska lägga sig i den här typen av frågor.

70 politiker svarade på enkätfrågan som var formulerad på följande vis:

Hur långt sträcker sig politikernas ansvar för det som sker i kulturlivet? Bör en politiker kunna stoppa till exempel utställningar eller föreställningar i offentligt finansierad verksamhet, till exempel konsthallar, museer och teatrar?

SR Kulturnytt
kulturnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista