KONST

Moderna bärs över Malmötröskeln

I fredags fick Moderna Museet ta emot nycklarna från byggbolaget till nya filialen i Malmö, och man började jobba direkt. Redan i lördags morse anlände de första lastbilarna med konsten till utställningar som ska inviga museet.
   Välpacketerade lådor, med "fragile" tryckt på utsidorna, lyftes in med största försiktighet.

Konsten har kommit dels från stockholm och dels från Belgien. Sammanlagt ett 70-tal verk i olika storlekar. Det är ju tre utställningar som ska inviga Malmöfilialen, med verk av Luc Tuymans, Astrid Svangren och den tredje med konst från Moderna Museets samling med fokus på 60-talet.
   Väl inne huset ska konsten först acklimatiseras i ett dygn. Sen är det bråttom. På fredag är det pressvisning. På mindre än en vecka ska man alltså hänga alla utställningarna, allt handlar om planering säger malmöchefen Magnus Jensner.

 – Vi har ju personer från Stockholm, både teknisk personal och konservatorer som är här hela veckan och hjälper oss. Sen har vi ju vår egen personal i Malmö också, så vi blir ju en 25-30 stycken som jobbar tills pressvisningen på fredag.

Olika bygglag jobbar med olika rum. Hur verken ska hänga är planerat, men bara till en viss gräns.

 – Vi vet ju ungefär hur verken ska hänga, men det är ju alltid så att när verken väl kommer på plats i rummen och när de möter varandra så uppstår ju alltid möten som man inte har planerat. Även om man planerat allt i detalj så gör man alltid vissa förändringar i slutskedet, säger Magnus Jensner.

Att hänga så många verk på mindre än en vecka är ovanligt.

 – Att öppna ett museum på det här sättet och ha så lite tid på sig, ja det är väldigt ovanligt. Men jag tror vi kommer klara det på ett bra sätt, säger Magnus Jensner.

Moderna Museets Malmöfilial öppnar för allmänheten den 26 december

David Richter, SR Kulturnytt
david.richter@sr.se