Det sista ljuset av Lars Lerin 2009. Bilden är beskuren.
KONST

En liten konstnär i skogen

Lars Lerin räknas som Nordens främste akvarellkonstnär, men han är också produktiv som författare. Tidigare i höst kom hans femtionde (!) bok En liten konstnär, om hans värmländska uppväxt. Förra vintern kom 100 000 personer för att se hans akvareller på Waldemarsudde, i helgen invigdes en ny stor utställning i Borås. 

 – Lars Lerin har stått på min önskelista länge, men han är inte så lättfångad. Han finns där i skogarna uppe i Värmland. Men han är förmodligen Sveriges i dag folkkäraste konstnär, säger Hasse Persson, chef för Borås Konstmuseum, som är mycket glad för att Lars Lerin nu ställer ut där.

En del av bilderna fanns med på Waldemarsudde, men väldigt mycket är nytt.

 – Ja. för jag visste ju om att jag skulle ha den här utställningen, kan inte ha samma, tråkigt även för mig själv. Så det här året har jag jobbat rätt mycket, ja det är nya saker, det är ganska mycket, säger Lars Lerin.

Lars Lerin är både blyg och blygsam, gillar inte att prata inför människor, helst vill han breda ut pappret på sitt bordtennisbord och måla, hemma i Värmland.

 – Ja, jag har en väldig hemkänsla, behov av trygghet att återkomma till, tycker inte om känslan att vara rotlös och otrygg. Det är skönt att ha en sådan plats, mitt kök, mitt sovrum, min arbetsplats, och det runtomkring. Det är det som är hjärtat i tillvaron, säger han.

Lars Lerins akvareller går rätt in i hjärtat, dom är oförställda, direkta och ändå så konstfärdigt skickliga.  Våra mörka vintriga kvällar och nätter fångar han suveränt, och hans landskap är ofta karga.

 – Jag tycker om nakna landskap, har ofta sökt mig till såna trakter, allt är synligt, inget kamouflage liksom.

Färöarna, Lofoten, Antarktis – där finns dom nakna landskapen. Och så har han ju den där speciella känslan för hus, boningar. Hyreslängor med parabolantenner eller ensamma hus i skogsbrynet.

 – Huset är det mest naturliga, som snigeln…men det spelar ingen roll vad man målar, bara man gör det med hjärtat, säger Lars Lerin.

Mia Gerdin, SR Kulturnytt
mia.gerdin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista