serbien

Hot är vardag för serbiska journalister

En av Serbiens mest kända tv-journalister har dödshotats efter att hennes program Insajder visats på kanalen B92. Programmet visar bild och namn på ledare för nationalistiska fotbollshuliganer, som går fria trots omfattande kriminalitet.

Magasinsprogrammet Insajder är en serbisk variant av Uppdrag Granskning. Programledare och reporter är Brankica Stankovic, en superkändis i Serbien, hatad av nationalister, EU-motståndare och fotbollsfans. Det var ledarna för olika gäng knutna till fotbollen, gäng med klara kriminella inslag och namn som Ultra boys, Alkatraz, Brain Damage och Extreme boys.

I programmet visas bilder och namn på en rad ledare och frågan ställs varför de kommer undan med mord, misshandel och drogaffärer. Bara några skyldiga har gripits för mordet på en fransk fotbollssupporter i september. Utlänningar och homosexuella har också angripits av dessa extrema nationalistiska grupper.

Direkt efter programmet kom dödshoten mot tv och radiostationens stjärnreporter. Det är inte första gången hon hotats. Men den här gången har stödet från serbiska media varit monumentalt, liksom från regeringen Boris Tadic. Utanför tv och radiostationen har demonstrationer hållits till försvar för yttrandefriheten. Men när Stankovi och en annan av tv-kanalens profiler framträdde i staden Pancevo igår kom nya hot från en närvarande fotbollsaktivist.

Hot är vardag för oberoende journalister i Serbien, särskilt för dem som valt att granska organiserad brottslighet, nationalister och politiker med band in i brottsyndikaten.

Maria Persson Löfgren, SR Kulturnytt
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista