utrikes

Putin ger sig in i strid om museum

Redan i februari rapporterade Kulturnytt om debatten kring planerna att riva Centrala konstnärshuset i Moskva, en sovjetiskt kulturhangar som rymmer flera viktiga konstsamlingar. Nu har striden om Centrala konstnärshusets framtid tagit en ny vändning sedan Rysslands premiärminister, Vladimir Putin, blandat sig i konflikten.

Det nya dokumentet som Vladimir Putin skrivit under är en neutral uppmaning till att exploatera området längs Moskvafloden på andra sidan vägen från Gorkiparken. Det finns ingen tidsplan angiven för projektet eller något beslut om rivning av existerande byggnader. Däremot måste det nya komplexet inkludera en byggnad som kan överlåtas till Tretiakovgalleriet, det statliga konstmuseet vars 1900-talssamling idag ryms i Centrala konstnärshuset.

Men trots de allmänt hållna formuleringarna från Rysslands premiärminister ser många beslutet som ett indirekt godkännande att riva Centrala konstnärshuset. Jelena Baturina, mångmiljardär i byggbranschen och gift med Moskvas mäktige borgmästare Jurij Luzjkov, har länge velat bygga ett jättekomplex på området. Det mest omtalade förslaget är den brittiske arkitekten Norman Fosters "Apelsin" som delar sig i klyftor. Enligt dagstidningen Kommersants arkitekturkritiker Grigorij Revzin är premiärminster Putin en beundrare av just Fosters stil.

Centrala konstnärshuset är vit jättelåda som byggdes till sommar-OS i Moskva 1980. De olika kulturverksamheterna i huset drar närmare två miljoner besökare varje år. Nyligen avslutades den årliga bokmässan med flera svenska författare på plats och publiktilströmning i tiotusentals. Bland dagens hyresgäster i Centrala konstnärshuset finns det nu olika krav på Moskvas stad. Det statliga ryska Tretiakovgalleriet som utnyttjar 60 procent av byggnaden kan tänka sig ett helt nytt museum i området under en rad förutsättningar. Bland annat kräver Tretiakov att lokalerna ska bli större än idag och att det nya museet ska stå klart för inflyttning redan innan det gamla rivs.

De ansvariga för den övriga verksamheten i Centrala konstnärshuset vill hellre renovera den befintliga byggnaden och lovar att fortsätta kämpa mot en rivning.

Fredrik Wadström, Moskva.
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista