Arkitektur

Tävling om Skogskyrkogårdens nya krematorium avgjord

Johan Celsings Arkitektkontors tävlingsbidrag En sten i skogen har av en enig jury utsetts som vinnare i den internationella arkitekttävlingen om ett nytt krematorium på Skogskyrkogården. Celsings bidrag har tagits fram i samarbete med Müller Illien Landschaftsarkitekten, Schweiz.

Motiveringen lyder "En sten i skogen är det förslag som bäst förstår Skogskyrkogårdens helhet och som mest lyhört lyssnar till platsen. Projektet lägger ytterligare en karaktärsfull del till Skogskyrkogårdens helhetsupplevelse. En Sten i skogen skapar en vandring i såväl ett inre som yttre landskap.”

Borgarrådet Joakim Larsson presenterade vinnaren under prisceremonin i tävlingsområdet på Skogskyrkogården under fredagsförmiddagen.
Kommunfullmäktige i Stockholms stad har avsatt 129 miljoner kronor till det nya krematoriet som beräknas stå klart under år 2012. Den nya byggnaden placeras i ett skogsområde i närheten av, men ändå avskild ifrån, nuvarande Skogskrematoriet. De tre kapellen i Gunnar Asplunds krematoriebyggnad kommer att användas vid begravningsceremonier precis som tidigare.

SR Kulturnytt
kulturnytt@sr.se