london

Brittisk hovskald angriper överheten

Storbritanniens nya hovskald Carol Ann Duffy har inte inlett sin nya karriär med nån devot hyllningsdikt till kungahuset. Istället har hon skrivit en juldikt där hon kommenterar brännande frågor i samtiden som Afghanistankriget och klimatfrågan.

Carol Ann Duffy visade sitt samhällsengagemang även när hon förra veckan delade ut det årliga Turnerpriset här i London. Och nu inför julen har hon publicerat The twelve days of Christmas 2009 - en parafras på en traditionell engelsk juldikt från 1700-talet. Där skriver hon om dom många brittiska dödsoffer som krävts i det pågågende kriget i Afghanistan och om klimathotet.

Hon ger också slängar åt giriga bankdirektörer och åt dom parlamentsledamöter som i årets stora politiska skandal här i landet har skott sig på skattebetalarnas bekostnad. Och hon ger sig också på adeln. I förlagan från 1700-talet skrivs det om tio hoppande lorder - Carol Ann Duffy - konstaterar torrt att "lords don´t leap - they sleep", lorder hoppar inte, dom sover.

Att hon angriper överheten kan kanske tyckas märkligt för en hovskald anställd av drottningen men då får man komma ihåg att hon utsågs på rekommendation av Labourregeringen.
   Sen får vi vål se om det blir några dikter tillägnade kungafamiljen. Hennes företrädare på posten, Andrew Motion, kritiserade i och för sig i en dikt 2003 invasionen av Irak, sen blev det mest dikter apropå tilldragelser inom hovet till exempel bröllopet mellan kronprins Charles och Camilla Parker Bowles.

Andrew Motion beskrev själv förra året ämbetet som förödande för kreativiten och att han till slut bara kunde skriva på beställning. Han uttryckte det själv så här: "I dried up completely".
   Men annars torde risken för en brittisk hovskald att torka vara obefintlig eftersom en del av ersättningen utgörs av 600 flaskor sherry.

Johan Prane, SR Kulturnytt
johan.prane@sr.se