teater

Trist text men tjusigt skådespeleri

Teater Galeasen i Stockholm var en av de fria teatergrupper som förra veckan protesterade mot minskade anslag. Galeasen, som funnits i 25 år, har varit husvill ett tag men återinviger snart sin renoverade teater på Skeppsholmen.
   Nu samarbetar man med Stockholms stadsteaters gästspelscen c/o i en uppsättning av den brittiske dramatikern Simon Stephens pjäs Harper. Svensk översättning av Stefan Lindberg, och regi av Olof Hanson.

 Ja säga vad man vill om Galeasen men vilka skådespelare de har värkt fram genom åren! Ingela Olsson, Leif Andrée och Lena B Eriksson är alla med i Harper och alla tre har ju också satt sina avtryck även utanför Skeppsholmen. Deras stil är i en mening inte speciellt experimentell eller extrem, utan snarare mycket tydlig och helt orädd.
   De vet att en skådespelare står där med rumpan bar och det är bara att gilla läget och därför blir deras rolltolkningar alltid djupt personliga men förmår också alltid fånga en tidsanda, ett mentalt klimat, ett socialt skeende.

Men de måste få en text att bita i som gör deras möda värt arbetet och det kan man knappast säja att de fått här, även om den mest embryonala one-liner skickligt fångas upp, inte minst av nytillskottet Michael Jonsson som håller klar Galeasen-klass.

Pjäsen Harper, som tidigare spelats på Göteborgs stadsteater, är trots sina scenbyten snabba som filmklipp, en tämligen konventionell historia om den medelålders Harper som rymmer från jobb och man och dotter till sin döende pappa bara för att komma försent. Och sen följer uppgörelse om meningen med alltihopa som till slut knyts ihop som ett prydligt anglo-saxiskt dramaturgipaket. Vi översköljs redan av den här typen av ”drama” på film och tv – på scenen vill i alla fall jag se någonting helt annat.

Ser i stället fram emot den polska pjäsen Metallflickan i februari hemma hos nyrenoverade Teater Galeasen!

Maria Edström, SR Kulturnytt
maria.edstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista