Niklas Ek och Mikhail Baryshnikov i Den Andre av Mats Ek. FOTO: Bengt Wanselius
dans

Ek, Laguna och Baryshnikov

I helgen var det stor stjärnpremiär på Dansens Hus i Stockholm. Tre verk signerade Mats Ek, varav en världspremiär. På scenen sågs Mats Ek själv dansa, liksom Niklas Ek, Ana Laguna och den legendariske världsstjärnan Mikhail Baryshnikov. Cecilia Djurberg såg dansprogrammet som orsakat biljetthysteri.

Det är nästan ofrånkomligt att tänka på alla turer kring scenkonstnärernas pensionsvillkor, när man ser helgens stjärnprogram på Dansens Hus. Här är såväl koreograf som ensemble i 60-årsåldern. Men pensionen tycks ligga långt fram i tiden.

Redan första stycket visar upp en hållbar tidlöshet. Ickea är ett omarbetat parti ur Fluke från 2002 till musik av Fläskkvartetten. Den alltid lika besvärliga partillvaron dras till sin spets i komiska tillkortakommanden med surrealistiska dialoger. Niklas Ek i flygarmössa problematiserar det i verkligheten äkta paret Mats Eks och Ana Lagunas försök att bygga bo och leva ihop intill en stor scenografisk kub.

Kvällens stora nyhet är världspremiären av Mats Eks Den Andre, en duett för Niklas Ek och Mikhail Baryshnikov - som ser lekande lätt ut. Som två gamla polare förlänger dom varandras rörelser, fyller i varandras ambitioner. Ett radarpar med anade clownpreferenser som gestaltar kommunikation med en blinkning.

Här finns också plats för individuella historier från två dansare som växt upp på varsin sida om järnridån, var och en "den andre", beroende på perspektiv. En röd stjärna lyser symbolstarkt på Sovjetfödde Baryshnikovs svarta skor och pekar liksom på konstens möjligheter. I Baryshnikovs fall bjöd dansen frihetens vingar mellan öst och väst. Och för bröderna Ek, är kanske dansen arvet som kan liknas vid en gedigen gammal möbel. Niklas Ek hittar en lång blond peruk i en byrålåda. Tar på den och framkallar bilden av mamma - Birgit Cullberg.

Programmet avslutas med en favorit i repris - Ställe - Mats Eks duett för Baryshnikov och Ana Laguna som hade urpremiär 2007, har gått på turné sedan dess och även visats i SVT. Och tål att ses om och om igen. I det här sammanhanget kompletterar stycket dessutom föregående relationsdramer med en extra dos fartig eufori.

Cecilia Djurberg, SR Kulturnytt
cecilia.djurberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista