Exakt Regina Lund i Solisterna

Ikväll (8/12) visar SVT det första avsnittet av "Solisterna": en svensk dramaserie i tre delar, med manus av Åsa Lantz och i regi av Geir Hansteen Jörgensen - han som gjorde succén "Det nya landet". Solisterna skildrar en familj i upplösningstillstånd - och kulturnytts Måns Hirschfeldt har tjuvkikat.
Vad är det egentligen som hänt? Varför satt Malte och Charlotte bundna i villan när den brann ned? Varför överlevde dom men inte dottern, Linn? Och vad var det egentligen för sårig och konstig familj det här? Solisterna berättas både framåt och bakåt. Den sociala och emotionella utförslöpan som slutar i branden, växelklipps mot föräldrarnas stumhet i förhören efter katastrofen. Åsa Lantz skriver bortvänd och ordknapp dialog och som drama strävar Solisterna efter att inte säga för mycket, åtminstone om man betraktar det som text. Men medan manuset talar tyst, skriker bilden, ser ni inte, ser ni inte vad störda dom är - dom har ju designermöbler hemma. Jo, när nån har en låg, dyr soffa och svart badkar och Poggenpohlkök - då är det verkligen fara å färde. Scenografin har hårddragit den här historien:varje rum är tömt på människor, precis som livet är tömt på mening. Kameran zoomar in kabelhärvor och trassliga sladdar bakom panelen - det där outredda under ytan. Det är fånigt och fullkomligt onödigt - ett tjock lager smink - som skådespelare och skådespel, måste kämpa för att tränga igenom. Men inte minst Regina Lund som mamman i familjen, gör faktiskt det. Jag har sällan sett henne så exakt i blick och replik som här. Och Märta Ferm som dottern Linn tar också plats, som berättelsens smärtcentrum. Så Solisterna växer - stilen till trots - och fram tonar en berättelse som kanske inte är så ovanlig eller konstig när allt kommer kring. Bara lite för tålamodskrävande. Måns Hirschfeldt
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista