litteratur

Vad ska man läsa i vår?

Nytt år - nya böcker. Elin Claeson har tittat närmare i katalogen över vårboksutgivningen för att se om där finns något intressant.

Kanske räknar jag till något färre titlar än vanligt, men sanningen är att de bistra tiderna för förlagen snarare kommer att märkas till hösten - eller först nästa år. Trots att jag hört högljudda suckar om inställda utgivningar, uppskjutna kontrakt och böcker som läggs på is så ges det ut vansinnigt mycket böcker - och här finns något för alla smaker: från Ulf Lundell till Elfriede Jelinek.

Deckarna är värda ett eget kapitel, trots att många anser att de inte behöver mer uppmärksamhet - det märks dock ingen avmattning på mordgåteskrivandet. Att Liza Marklund parat ihop sig med den amerikanske thrillerveteranen James Patterson kommer antagligen att visa sig vara ett lyckokast, deas gemensamma bok Postcard killers kommer i slutet av januari. Många väntar säkert med spänning på John Ajvide Lindqvists nya men Lilla stjärna, som den heter dyker inte upp förrän i maj, och då kommer också ännu en thriller av den sydafrikanske Deon Meyer - Devil's peak heter den och det ser jag fram emot. Tills dess finns det ju annat att hålla sig vaken med...

För två år sedan knockade poeten Johan Jönson alla lyrikkritiker, nomineringsjurysar och litteraturprisutdelare med sin Efter arbetsschema. I vår kommer hans bautatjocka Livdikt - 700 sidor poetiskt förhör om jag tolkar förlagets text rätt... Vi får se om mottagandet blir lika entusiastiskt som sist.

Själv ser jag, föga förvånande kanske, fram emot att få läsa skönlitteratur signerad den norske dramatikern Jon Fosse - Det är Ales och Sömnlösa heter två berättelser i en utgåva, två i ett är också vad Mari Norin presenterar i Djuraffär - två romaner i en tunn utgåva. Den slåss om uppmärksamheten med böcker av de kritikerälsklingarna Susanna Alkoski, Sara Stridsberg, Lars Jakobsson och Magnus Florin... Och mina kollegor i korridoren hojtade upphetsat om böcker av Janet Frame, Peter Nádas, Nawal el Saadawi, Alexandar Hemon och Lukas Bärfuss...

Som sagt - läsa kommer vi att göra och ni får väl höra om det mesta. Men om jag gnider kristallkulan riktigt ordentligt så anar jag att tiden nu äntligen är mogen: i år kommer kulturjournalister och kritiker att verkligen försöka förstå sig på Björn Ranelid!

Elin Claeson
elin.claeson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista