KULTURTIDSKRIFT

Nya Bang en intern historia

Senaste numret av den feministiska kulturtidskriften Bang går under namnet "Ditt livs drama" och har kultur som tema.

Förra året spelades bara manliga dramatiker på Dramatens stora scen. 75 procent av årets svenska långfilmer som fått produktionsstöd, har gjorts av män, det läser jag i senaste Bang. Jag rynkar pannan så den fastnar i förvånat läge: Är det så här illa bland kulturutövarna?
   Men kulturkonsumenterna då?
   Annika Norlin skriver roligt om hur benämningen "kult" legitimerar manlig fulkultur, och serietecknaren Liv Strömquist går till kulturtantens försvar. Ständigt bespottad, skramlar hon ihärdigt ihop sin usla bibliotikarielön för att gå på georgiska dramer om onaturligt gamla män som sitter på förstukvisten och filosoferar.
   Och serierna är bland det bästa i det här numret. Men så gör Bang ett par konstiga utflykter i texter som jag har svårt att förstå meningen med. En dansk blick på Sverige, verkar handla om hundra olika saker, men vilka de är blir jag inte klok på. Och en lång text om tango, är förvisso trevlig läsning, men igen, vad menas med: "En känsloetnografi där den egna kroppen används som lackmuspapper?"
   Det verkar nästan som att vissa texter är inne helt i sin egen värld. Kanske just den stängda kulturvärld som beskrivs av Pelle Hanaeus i den underbara betraktelsen "Personalfesten" om en kväll på Dramaten. En närmast osannolik uppvisning i svågerpolitik: när Dramatenchefens man Gösta Ekman delar ut Hasse Ekman-priset till Tomas Alfredson som har en jättekänd pappa som dessutom gjort revyer ihop med Gösta.
   Väggarna rör sig inåt. Något som Bang både kritiserar, och är medskapare till.

Sofia Olsson, SR Kulturnytt
sofia.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".