Lucian Pintilie.
FILM

Lucian Pintilie x 5 - En oförglömlig sommar

I tillbakablickarna på det gångna filmdecenniet märktes en tydlig tendens: Rumänien blev en filmnation att räkna med. Den nya rumänska filmvågen drog igång i mitten av 00-talet med kritiker- och festivalsuccéer som Herr Lazarescus död och 4 månader, 3 veckor och 2 dagar. Men det finns förstås rumänska filmskapare som varit verksamma längre än så. I Kulturnytt tittar vi just nu närmare på regissören Lucian Pintilie som hållit på sen 1960-talet.

I den självbiografi som Lucian Pintilie gav ut i Frankrike i våras under titeln Bric-à-brac, ”Krimskrams”, berättar han att han föddes 1933 i en liten tysk by i södra Bessarabien som då tillhörde Rumänien och nu är en del av Ukraina. Det var en etnisk mosaik av rumäner, rutener, turkar, tyskar, tartarer, judar, ryssar, ukrainare. Alla levde i harmoni med varann utan att vara medvetna om några skillnader. Det var en paradisisk tid, skriver Pintilie. Men så kom andra världskriget och förstörde alltihop.
   

I sin film En oförglömlig sommar från 1994 beskriver Pintilie däremot hur den omtvistade provinsen Dobrogea i gränsområdet mellan Rumänien och Bulgarien alltid har varit grogrund för etniska konflikter mellan rumäner, bulgarer, makedoner, greker och turkar. En rumänsk armékapten blir 1925 förflyttad till en liten garnisonsstad i området där han slår sig ner med fru och barn. Den lantliga idyllen vid floden Donau, där engelskan Kristin Scott-Thomas i rollen som hustrun spelar cembalo för barnen, är bara en bedräglig kuliss.
   Kaptenen får order om att ta några oskyldiga bulgarer som gisslan och sen avrätta dom som hämnd för ett överfall på rumänska soldater där dom skyldiga egentligen är ett gäng gränsbanditer. Hustrun, som värnar om dom oskyldiga bulgarerna, frågar gråtande: varför denna blodiga hämnd? Därför, svarar mannen, att bulgarerna vill ha tillbaka Dobrogea som vi fick 1913 och därför att bulgarer och rumäner och turkar och greker alltid bråkar med varann.
   En oförglömlig sommar spelades in ett par år innan kriget brakade lös i Jugoslavien, ett krig som beklagligt nog blev ett slags illustration till min film, som ger en del av bakgrunden till 1990-talets massakrer på Balkan, säger Pintilie.

Lars Lönroth, SR Kulturnytt
lars.lonroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".