FILM

Lucian Pintilie x 5: För sent

Kulturnytts Lars Lönroth har valt ut fem karakteristiska filmer av rumänske filmskaparen Lucian Pintilie. Idag handlar det om För sent från 1996.

En stråkkvartett från musikkonservatoriet i Bukarest spelar Schubert för rumänska kolgruvarbetare. "Var det det här vi kämpade för när vi störtade Ceausescu?" säger hånfullt den kulturfientliga gruvledningen.

Det var just arbetare vid kolgruvorna i Jiu-dalen som i juni 1990 kallades till Bukarest av  president Iliescu för att slå ner strejkande studenter och protesterande ungdomar, eller ”golani”, huliganer, som de nya ledarna kallade dom som nu ifrågasatte denna nygamla regim. När en åklagare sex år senare i Pintilies film utreder ett par mystiska dödsolyckor i en av gruvorna väcks gamla minnen från arbetarnas räder i Bukarest till liv och en diskussion om regeringens sätt att utnyttja människors rädsla tar vid.

 Prea tirziu, på svenska: För sent, från 1996 är kanske regissören Lucian Pintilies mest pessimistiska film. Denna nattsvarta thriller är en samproduktion mellan Rumänien och Frankrike och i det bonusmaterial som den fransk-rumänske producenten Marin Karmitz försett DVD-utgåvan av filmen med hittar man ett föredrag av Pintilie, som uppgivet förklarar att rumänska politiker cyniskt utnyttjar landets fattiga arbetare och deras ofta miserabla förhållanden, att den kommunistiska nomenklaturan under Ceausescu-regimen förvandlats till en nyrik överklass, att maffian ersatt det gamla kommunistpartiet, att allt är - för sent.

Lars Lönroth, SR Kulturnytt
lars.lonroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista