FILM

Låtsasfilm helt enligt mallen

Den nya romantiska komedin med Sarah Jessica Parker och Hugh Grant, handlar om ett nyseparerat par som tvingas att ingå i ett vittnesskyddsprogram tillsammans. Den är regisserad av Marc Lawrence, men Jenny Teleman undrar om det egentligen är en film?

Det finns film som ser ut och uppför sig som film, men som egentligen inte är det. Det är en biprodukt som marknadsför till exempel modeindustrin och vissa stjärnors varumärken via färdiga schabloner om äktenskapet i kärnfamiljen, den enhet i samhället som konsumerar mest.
   Till detta finns färdiga mallar för en sorts låtsasfilm om kärlek med ett stänk låtsasarkasm i. Mallen ser ut sålunda: vid alla relationsproblem måste paret eller det blivande paret ofrivilligt byta till en konstig miljö i ungefär tre dagar, vilket gör att paret eller det blivande paret ser varandra på ett nytt sätt och kärleken består.

Förflyttningen skapar också humor, till exempel att neurotiker från en stor stad kan hamna i en lustig kulturkrock i en mycket liten stad där varma småstadsbor bor. Paret Morgans till exempel, ser ett mord och måste gömma sig i Wyoming. Och absolut ingenting händer som man inte kan förvänta sig och som filmkritiker är man självfallet helt onödig och hjälplös.

Men ändock, här är en recension: Sarah Jessica Parker har många fina tröjor. Hugh Grant börjar bli lite knölig i ansiktet och tippar möjligen över något från sexsymbol till mer renodlad normalfejad humorist. Alla är väldigt smala även i Wyoming. Utom en.

Slutet, där hon tillbaka i sitt penthouse är både höggravid OCH har köpt sig en liten kinesisk bebis att ha på armen är möjligen lite obehagligt på riktigt.

Jenny Teleman, SR Kulturnytt
jenny.teleman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".