FOTO: Janet Frame Estate
litteratur

Ett förtroligt avsked till läsarna

Författaren Janet Frame från Nya Zeeland dog 2004. Hennes mest kända verk är den självbiografiska trilogin om hur hon blev felaktigt diagnostiserad som schizofren och spenderade åtta år på mentalsjukhus. Självbiografin blev film av Jane Campion under namnet En ängel vid mitt bord.
   Berättelsen Towards Another Summer skrev hon redan 1963, men tyckte att den var för personlig för att ges ut medan hon levde. Nu finns boken på svenska, översatt av Rebecca Alsberg.

Man brukar säga att man ska göra en sak i taget. Men ibland är det bra att göra två samtidigt. 1963 satt Janet Frame i London och skrev på en roman: The Adaptable Man. När en journalist, Geoffrey Moorhouse, bjöd in henne till sin familj över helgen, tackade hon ja, fast hon egentligen behövde skriva. Hemma igen blev det snabbt en berättelse om helgen. Sedan gick det dessutom lättare att få färdigt The Adaptable Man. Den finns fortfarande inte på svenska, men romanen om helgen är i alla fall nu översatt.

Min första känsla är sorg. Över att Svenska Akademien missade Janet Frame, inte gav denna extremt begåvade, språkkänsliga och kompromisslösa författare det pris hon förtjänat. Hon dog ju först 2004. Min andra känsla är stor förtjusning. Det är roligt att läsa något som legat gömt och som faktiskt blir vad det kanske var tänkt att vara: En eftersmak till ett författarskap, en avrundning, ett förtroligt avsked till oss läsare.

Eftersom berättelsen inte är skriven för att ges ut direkt, är det mer reservationslöst hon gläntar på dörren till det hon kallar människans "sista fristad, hennes hemliga tankar och drömmar". Dråpligast är författaren i berättelsen, Grace, när hon försöker vara normal, socialt kompetent.

Lika fattig på ord som hon är när hon ska försöka genomföra ett samtal, lika underbart rik är hon på sin ensammaste promenad. Vad hon ser, tänker, känner – jag är en flyttfågel, på riktigt! – går inte att förmedla genom prat med andra. Det måste gå via det skrivna. Och ändå: Denna längtan under helgen efter att känna sig som en i familjen, hur den känslan försöker samsas med hennes heta önskan att komma därifrån, så att hon kan få skriva det hon varit med om. Oförenligt. Tragiskt. Roligt.

Det är skönt att läsa en bok av Janet Frame som inte handlar om att vara sinnessjuk, utan följer en författares vardag, en kvinna som är extra mottaglig, extra känslig för allt omkring sig. Och det är klart att hon talar direkt till oss som pinsamt nog på pricken kan känna igen oss i den enorma lycka hon erfar när ett vanligt möte med människor genomförts "utan skrik och tårar och alltför stor förvirring".

Marie Lundström, SR Kulturnytt
marie.lundstrom@sr.se

Mot ännu en sommar av Janet Frame

Genre: Skönlitteratur
Förlag: Albert Bonniers
Översättning: Rebecca Alsberg
Originaltitel: Towards another summer
ISBN: 9789100121150

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".