Pjäsen Angel over Zollverein i Essen är en del i Ruhrs kulturhuvudstadsprogram. FOTO: Martin Meissner/Scanpix
Kulturhuvudstad

Ruhr kränger av sig overallen

Ruhurområdet i Tyskland är en av Europas tre kulturhuvudstäder 2010. De andra två är Pecs i Ungern och turkiska Istanbul.
   Ruhr är särlingen i sällskapet. Europas en gång sotiga kol- och stålcentrum är inte ens en stad utan 53. Och de presenterar sej nu gemensamt som en "polycentrisk kulturmetropol".

Ordet "Ruhrområdet" duger inte längre, förklarar presstalesmannen Marc Oliver Hänig.

 – Ordet "Ruhrområdet" är dåtid, ett efterkrigsord, klätt i grus och aska. Vi vill bli en metropol. Fast vi påstår inte att vi är det än. Den är i vardande, säjer Marc Oliver Hänig.

Ja, Ruhr försöker kränga av sej overallen. Kol- och stålepoken går definitivt mot sitt slut. Kvar finns de gråa städerna, sammanbundna av motorvägar och kraftledningar, och de 5,3 miljoner människorna. Många före detta gruvarbetare går arbetslösa.
   Men tjänsteföretag och så kallad kreativsektor växer i Ruhr, och dom gamla slagghögarna grönskar numera. Konstnärer och arkitekter har förvandlat många gruv och stålruiner till välbesökta industrimuseer och och kulturhus. 19 universitet, 100 konserthus och mer än 200 museer finns i Ruhr.

Kulturhuvudstadsprogrammet är tjockt, trots att städerna är fattiga. Och alltihop börjar med en jättefest i på det nedlagda gruvområdet Zollverein i Essen lördag kväll, men den tyske presidenten på besök och en nyskriven Ruhrhymn av den kanske mest populäre tyske artisten, Herbert Grönemeyer.

Per Eurenius, SR Kulturnytt
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".