FILM

Guldbaggenomineringarna klara

I taket lyser stjärnorna, efter Johanna Thydells roman, och Prinsessa av Theresa Fabik är nominerade till Guldbaggar för både bästa film och bästa regi. Män som hatar kvinnor, efter Stieg Larssons deckare, tävlar också om Guldbagge för bästa film.

I kategorin bästa regi tävlar, förutom Lisa Siwe för I taket lyser stjärnorna och Theresa Fabik, också Fredrik Edfeldt, regissören bakom kritikerrosade Flickan.

Till bästa kvinnliga huvudroll är inte oväntat Noomi Rapaces Lisbeth Salander-tolkning nominerad, tillsammans med Malin Crépin för rollen som heroinmissbrukande Eva i filmen I skuggan av värmen, och Stina Ekblad för sin roll i Det enda rationella.

Bästa manliga dito, blir antingen Claes Ljungmark (också i Det enda rationella), Olle Sarri för sin desperata bilskollärare Krister i Apan eller Björn Starrin som spelar Robin i Bröllopsfotografen. 

I taket lyser stjärnorna plockar hem två nomineringar till i kategorin kvinnlig biroll, i form av Annika Hallin och Anki Lidén, den tredje nomineringen går till Tova Magnusson i Flickan. En film vars fotograf Hoyte van Hoytema dessutom kan få en Bästa foto-bagge för. I den kategorin återkommer Stieg Larssons Millennium: Eric Kress nomineras för fotot i Män som hatar kvinnor, och Peter Mokrosinski för fotot i Flickan som lekte med elden.

Nahid Perssons Drottningen och jag, Eric Gandinis Videocracy och Ebbe - The movie av Jane Magnusson och Karin av Klintberg tävlar om bästa dokumentär. Till bästa kortfilm är Skrapsår av Gabriella Pichler, Drömmar från skogen av Johannes Nyholm och A good friend of Mr. World av Axel Petersén nominerade.

Till bästa utländska film är idel Kulturnyttfavoriter nominerade: Michael Hanekes Vita bandet, Ari Folmans Waltz with Bashir och Still Walking av Hirokazu Kore-Eda.

Nomineringarna görs av en 34-hövdad jury, och Guldbaggarna delas ut den 25:e januari.

SR Kulturnytt
kulturnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".