1 av 2
2 av 2
Lena Adelsohn Liljeroth (M)
Kulturpolitiken i backspegeln - Del 2:

Svårare för de som vill sponsra kultur

Samarbeten mellan kulturen och näringslivet brukar ligga de borgerliga partierna varmt om hjärtat. I höstas lanserade regeringen en handlingsplan för kulturella och kreativa näringar, där olika myndigheter får i uppdrag att bädda för ett ökat entreprenörskap inom kultursektorn. Med den gamla frågan om kultursponsring har man däremot inte kommit så långt. Skattereglerna gör det svårare för företagen att göra avdrag för kultursponsring, än för bidrag till idrott och forskning. 

Men efter regeringsskiftet 2006 lovade alliansens kulturpolitiker att reglerna skulle ändras. Och Stockholms handelskammare lanserade ett eget, skarpt förslag till ny skattelagstiftning.

 – Det sköna med detta är att det går att genomföra snabbt. Det går att genomföra redan från årsskiftet!

Så sade Handelskammarens VD Peter Egardt till Kulturnytt i november 2006. Näringslivet vädrade morgonluft efter regeringsskiftet - med all rätt. Föregående mandatperiod hade Lena Adelsohn Liljeroth (M) lagt motioner om utvidgad avdragsrätt för kultursponsring. Nu var hon kulturminister, och från kulturutskottet lovade Folkpartiets Cecilia Wikström att frågan inte skulle "dras i långbänk."

Handelskammarens förslag till lagändring var genomarbetad och skulle inte kosta statskassan ett öre, menade man. Det var bara att tuta och köra. Men så blev det inte.

– Nej så blev det inte, erkänner Peter Egardt. Som en del annat så fastnade det i utredningskvarnar och har inte bottnat på det sättet jag hade hoppats.

Nu går kultursponsringen ned, i finanskrisens och lågkonjunkturens kölvatten. Gör skattereglerna kultursponsringen extra konjunkturkänslig?

– Ja, det tror jag faktiskt att den gör. I och med att kultursponsring ses med lite oblida ögon blir man extra försiktig med att ge sig in i sponsringsprojekt, eftersom det finns risker med att skatteverket kommer efteråt och säger att "jamen, det här var ju delvis att betrakta som gåva, så det får ni inte dra av". I och med att den osäkerheten finns, så satsar man sannolikt på andra marknadsföringsinsatser i stället, menar Peter Egardt.

Svenska företag är alltså mindre benägna att sponsra kultur idag, än när alliansen kom till makten. Så vad händer, i regeringskansliet? Då det handlar om skattelagstiftning är det finansdepartementet som "äger" frågan, inte kultur. Men på finansen vill ingen kommentera - frågan är helt enkelt inte aktuell, låter Anders Borgs pressekreterare meddela.

Frågan är om ens kulturdepartementet är särskilt intresserat längre. Kulturutredningen förespråkade ökade avdragsmöjligheter för kultursponsring, men i höstens stora proposition Tid för kultur finns bara en allmänt hållen formulering om att det vore "positivt" om den privata finansieringen ökar. Har kulturministern gett upp?

– Nej, vi har inte släppt den här frågan, säger Lena Adelsohn Liljeroth. Och en del steg är faktiskt tagna. Det har blivit enklare så till vida att det är klarare regler också på skatteverkets hemsida, vilket det inte varit tidigare. Man kan få förhandsbesked om vad för slags sponsring som godkänns. Och det är en del viktiga förändringar. Sedan är det ju inte förbjudet att sponsra kultur, man kan ibland få det intrycket i debatten.

Du har nu varit minister i tre år, och när jag ringer till finansdepartementet vill de inte ens kommentera frågan, för den är inte aktuell där. Är inte det ett politiskt misslyckande?

– Njae, det vet jag inte. Vi har en kulturarbetsgrupp som omfattar de fyra partierna som sitter i regeringen, och som nu arbetar fram förslag till valplattformen. Och just frågan om hur fler ska kunna vara med och bidra till kulturen är en av de frågor vi tar upp där.

– Jag tror snarare att det är, ska vi säga en dålig tradition i Sverige, att sponsra kultur. Att vi sponsrar idrotten känns självklart, där är reglerna enklare. Men det finns goda möjligheter att sponsra kulturen också, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

Mårten Arndtzén, SR Kulturnytt
marten.arndtzen@sr.se

TIDIGARE I KULTURNYTT:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista