1 av 2
Rosso Fiorentino Desposizione. Pinacoteca Comunale di Volterra (Bilden är beskuren)
2 av 2
Sandro Botticelli Våren (detalj). Uffizierna

Knarkande modeller

Mona Lisa hade högt kolesterolvärde, menar en forskare vid universitetet i Palermo. Kulturnytt anar också andra medicinska tillstånd i berömda renässansmålningar.

Leonardo da Vincis världsberömda porträtt syns en fettinlagring i Mona Lisas vänstra ögonlock och en fettknöl på ena handen, som skulle vara tecken på just högt kolesterol. Den italienske forskaren Vito Franco tror också att Michelangelos svullna knän i Rafaels fresk Skolan i Aten vittnar om att Michelangelo led av njursten.

Det här föder förstås fler frågor och Kulturnytt undrar: själve Jesus i Rosso Fiorentinos Nedtagningen från korset (1521) är påfallande grön! Kanske hade Fiorentinos modell ätit flugsvamp? (Den gamle elefantkungen i Sagan om Babar får samma färg när han dör i flugsvampsförgiftning.)

Och ser inte Flora i Botticellis Våren (1482) faktiskt rätt påtänd ut? Pupillerna, den halvöppna munnen och den ofokuserade blicken... Kort sagt: en florentinska som tagit sig en macka på Ponte Vecchio. Nya lager i konsthistorien avslöjas ständigt.

Måns Hirschfeldt, SR Kulturnytt
mans.hirschfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista