1 av 2
Oskattbar? Foto: Sang Tan/Scanpix.
2 av 2
Sara Sandström Nilsson
Kulturpolitiken i backspegeln - Del 3:

Ännu inga skatteavdrag för konstköp

Alliansen har länge haft som mål att införa möjlighet att dra av köp av konst på skatten. Men detta har ännu inte införts, visar Kulturnytts granskning av regeringens kulturpolitik denna mandatperiod.

Så här i valårets början ägnar vi oss åt att utvärdera alliansens kulturpolitik hittills, denna mandatperiod. En fråga som länge legat borgerliga kulturpolitiker varmt om hjärtat gäller företagens möjlighet att dra av köp av konst på skatten, på samma sätt som man kan göra avdrag för andra arbetsredskap och inventarier. Både Konstnärernas Riksorganisation (KRO) och Galleriförbundet har lobbat för det sen mitten av 1990-talet, men hitills utan framgång.

– Det är ju ett stort antal politiker som uppvaktats genom åren, och än så länge har ju ingen förändring skett, säger Sara Sandström Nilsson, ordförande i Svenska Galleriförbundet.

Inte den här mandatperioden heller. Trots att avskrivningsrätt för konst borde passa alliansens arbetslinje som hand i handske. En skattelättnad som skulle stimulera marknaden och därigenom öka möjligheterna för konstnärer att försörja sig på eget arbete, istället för bidrag. 

Och goda exempel saknas inte. I Danmark infördes avdragsrätt för konstköp 2002, och vid en hearing på Konstakademien i Stockholm fem år senare, 2007, vittnade den dåvarande danske kulturministern Brian Mikkelsen om framgångarna. Mikkelsen talade om "en explosion i försäljningen av både dansk och utländsk bildkonst", som visserligen kostat statskassan en del i avdrag, men det var det värt.

När vår kulturminister, Lena Adelsohn Liljeroth (M), satt i opposition var hon med och motionerade för avskrivningsrätten. Ändå har ingenting hänt efter hennes dryga tre år som kulturminister.

– Det här är en ganska liten fråga i det stora sammanhanget, konstaterar Sara Sandström Nilsson. Och en fråga som har bollats mellan olika departement. Galleriförbundet har väl lagt sin kraft på att påverka kulturdepartementet, och har nu fått klarhet i att det i slutändan faktiskt är en fråga för finansdepartementet. Även om kulturdepartementet kan tycka att det är helt rätt och riktigt, så har de inte möjlighet att införa en sådan lagändring.

Galleriförbundet och KRO har alltså uppvaktat fel departement, i sisådär 20 år. Nu hade man ett möte med finansen, för några veckor sedan, men när Kulturnytt ringer upp får vi beskedet att det här inte är en fråga som finansdepartementet arbetar med för tillfället. Jobbskatteavdrag och annat kommer före.

Och egentligen kan man, teoretiskt sett, skriva av konst redan idag. Om man kan bevisa att den konst man köpt sjunker i värde, över tid, på samma som kontorsstolar eller datorer. Vilket galleriförbundet och KRO menar att den gör, generellt sett, i ett brev till finansdepartementet.

Men det är, av naturliga skäl, inget galleristerna vill basunera ut i radio.

Mårten Arndtzén, SR Kulturnytt
marten.arndtzen@sr.se


TIDIGARE I KULTURNYTT:


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista