Éric Rohmer 1920-2010
Film

Filmskaparen Éric Rohmer har avlidit

Den franske regissören och nya vågen-pionjären Éric Rohmer är död. Rohmer var redaktör för filmtidskriften Cahiers du Cinema mellan 1957 och 1963 och debuterade som regissör 1959 med Le signe du lion. 1962 inledde han filmsviten Sex moraliska berättelser som kom att bli hans stora genombrott, med filmer som Min natt med Maud (1969) och Claires knä (1970). Och sviter blev ett Rohmers kännetecken, under 1990-talet nådde han en ny publik med sina fyra årstidfilmer, t.ex. En höstberättelse (1999).

Som regissör skydde Rohmer närbilder men excellerade gärna i långa tagningar och filosofiskt underfundiga dialoger.  Ämnet i hans filmer är ofta en ung man eller flicka söker kärleken, tror sig ha hittat den men upptäcker att det är någon annan han/hon verkligen älskar. Rohmer använde ofta amatörer eller helt unga skådespelare som nästan ingen anlitat och lyckades hålla dialog och scenerier samtida. Och han lät sig inte stoppas av att det var ont om om pengar. Rohmer gjorde åtskilliga filmer på 16 mm, med låg budget men stora ambitioner in i det sista. 

Och det tål väl att tilläggas att Rohmer också gav upphov till en filmhistoriens mer kärnfulla sågningar: skådespelaren Gene Hackman sa 1975: "Att se filmer av Éric Rohmer är som att titta på färg som torkar". Rohmer blev 89 år gammal.

Måns Hirschfeldt, SR Kulturnytt
mans.hirschfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".