Elin Ruuth. Foto: Kennet Ruona
litteratur

Fiffigt självupptagen Elin Ruuth-debut

En av tiotalets första debutanter heter Elin Ruuth, är 23 år gammal och kommer från Luleå. Men det är flytten till Malmö, som är mest närvarande i hennes första bok fara vill.

Just som titeln, är Elin Ruuths texter obundna och gör lite som de vill, hoppar och far omkring. Men författaren själv sitter beskedligt i sin lägenhet i Malmö, räknar och mäter världen, vrider och vänder på orden, och liksom funderar på sin plats i allt det här.

De längre texterna bubblar och flödar, om kärlek, familj och låg självkänsla och skulle kunna bli hur banala som helst, men så stramas de åt av en liten kylighet, och blir sådär lagom lakoniska.

Jag anar att Elin Ruuth är en humorist som bara inte kan låta bli att skriva ner fiffiga aforismer för att bryta av och balansera. "I begynnelsen ropade Gud VARG! och sen dess har vi haft svårt att ta honom på allvar."

Men det råder inga tvivel om att det är Elin Ruuth själv som är föremålet för den här undersökningen. Navelskåderi, javisst, men det som hon hittar i sin navel är faktiskt fascinerande, och levereras med klurigt perfekta formuleringar. "/.../det är svårt att källsortera en människa. Jag antar att jag inte är kartong, men i övrigt är det ju många delar att betänka så som svavel och den lilla silverskeden".

Men, om författarens självupptagenhet faktiskt är roande hela tiden, är fixeringen vid text mindre intressant, och den smyger sig på lite för mycket i andra halvan av boken. Vad texten är, och hur, är självklart livsviktiga frågor för en författare, men för läsaren räcker det fint att läsa om fröken Ruuth själv.

Sofia Olsson, SR Kulturnytt
sofia.olsson@kulturnytt.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista