Miep Gies blev en symbol för motståndet mot nazismen. Foto: Steve North/Scanpix.
nyhet

Räddaren av Anne Franks dagbok död

Miep Gies, kvinnan som räddade Anne Franks dagbok undan nazisterna, har avlidit 100 år gammal. Gies var den sista överlevande och den mest kända av de personer i Nederländerna som hjälpte Anne Frank och hennes familj att gömma sig för de tyska nazisterna.

När den hemliga polisen upptäckte familjens gömställe i en kontorsbyggnad i Amsterdam gömde hon Anne Franks dagbok i en skrivbordslåda. Miep hade dessförinnan hjälpt familjen Frank och en annan familj genom att smuggla in mat till kontoret.

Miep Gies beskrevs av Anne Frank som en "packåsna", som tog med sig stora matkassar och böcker till familjen, och har genom anteckningarna blivit en symbol för motståndet mot nazismen.

Anne Franks far Otto fick tillbaka sin dotters dagbok av Miep sedan han återvänt från koncentrationslägret i Auschwitz. Anne Frank själv avled i koncentrationslägret Bergen-Belsen.

Anne Frank dagbok gavs ut första gången 1947. Den har sedan översatts till 70 språk och blivit en av de mest berömda skildringarna av hur judar flydde och gömde sig undan den nazistiska förföljelsen.

Miep Gies föddes 1909 i Wien.

SR Kulturnytt
kulturnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".