Nyhet

Kultursektorn bidrar allt mer till tillväxt

Kultursektorn får allt mer ekonomiskt inflytande. En ny forskningsrapport från Handelshögskolan i Göteborg visar att den ekonomiska tillväxten framöver kommer att ligga i kultur- och konstrelaterade produkter.

Bättre nyttjad konstnärlig kompetens kan bli tillväxtsektor är lämpligt nog rubriken på ett pressmeddelande från Handelshögskolan i Göteborg för en ny forskningsrapport: Making Art Work av Evelina Wahlqvist, som forskar kring kreativa miljöer. Hon har via statistik och intervjuer med tidigare konsthögskolestudenter kartlagt deras karriärvägar efter examen. Tidigare har hon påvisat hur väl konstnärstäthet korrelerar med ekonomisk tillväxt, och nu föreslår hon olika sätt att utnyttja detta.

– Det är väl här jag tycker att det blir viktigt att lyfta frågan, hur kan vi i samhället bli bättre på att ta vara på den här konstnärliga kompetensen? Just när så mycket pekar på att samhällsekonomin går i den riktningen att mycket av marginalen av ekonomisk tillväxt framöver kommer att ligga i kultur- och konstrelaterade produkter. Men också för de här individerna som sitter med så stor kompetens och förvånansvärt stort tekniskt och analytiskt kunnande. Något som har förvånat när jag intervjuat konstnärer, att det inte kommer tillgodo i samhället i övrigt. Vi behöver lära oss att identifiera och uppmärksamma det här mer, säger Evelina Wahlqvist, forskare på Handelshögskolan i Göteborg.

De blir faktiskt fler och fler. Både opinionsbildare, byråkrater, entreprenörer och politiker som tycker att det vore konstigt att all denna energi som årligen alstras på konstskolor, designhögskolor och i verksamma ateljéer, inte skulle kunna hitta sin plats i ett samhälle som blir mer och mer inriktat på personliga upplevelser.

– Som en övergripande diskussion tror jag vi behöver se vart samhällsekonomin är på väg. I dag omsätter den kulturella och kreativa sektorn inom EU mer än 650 miljarder euro årligen. Det betyder att den här sektorn omsätter mycket mer pengar än många traditionella sektorer. Och här kommer då den konstnärliga kompetensen in i upplevelseskapandet. Tittar vi på hur vi som konsumenter i dag spenderar vår tid så sägs det att vi i dag spenderar mer tid åt att konsumera kultur-, information- och mediaprodukter än vad vi lägger ner tid på arbetet.

Men då ingår det i jobbet att göra det för många också?

– Det ingår i och för sig i jobbet. Så gränserna för när man är konsument och producent håller också på att suddas ut. Det är också ett intressant drag i den här upplevelsebaserade ekonomin som bara växer sig starkare, säger Evelina Wahlqvist.

Karsten Thurfjell, SR Kulturnytt
karsten.thurfjell@sr.se

Mer om Evelina Wahlqvists rapport kan ni höra i Kulturradions Snittet på onsdag kl 14.03.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".