Museichef med kommersiella kontakter

På tisdagen presenterade Museet för samtidskonst i Los Angeles (Moca) sin nye chef: Jeffrey Deitch. Tillsättningen är kontroversiell, eftersom Deitch är gallerist och amerikanska museichefer i regel inte rekryteras från den kommersiella konstbranschen.

I stort sett alla beslut den nye chefen fattar kommer att väcka frågor om hans kommersiella förbindelser, menar Los Angeles Times. New York Times tongivande konstkritiker Roberta Smith hyllar däremot utnämningen. Enligt henne kan den rent utav leda till att Los Angeles blir "den plats där framtidens museer föds".

Hon medger dock att utnämningen inte är oproblematisk. En av Jeffrey Deitchs mest trogna kunder heter Eli Broad, och hör till USA:s rikaste och mest namnkunniga samlare av samtida konst. Broad har en stark position i Mocas styrelse, i synnerhet sedan han räddade det krisdrabbade museet med en donation på 30 miljoner dollar härom året. Broad sägs också ha haft ett finger med i spelet vid den senaste chefstillsättningen på Los Angeles County Museum of Art.

Jeffrey Deitch är 57 år gammal och driver idag ett av de ledande gallerierna i New York. Han tillträder posten som Mocas nye chef den 1 juni.

Mårten Arndtzén, SR Kultutnytt
marten.arndtzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".