teater

Helsingborgs stadsteater sparkar 22

Efter månader av rykten står det nu klart att nästan var tredje anställd sägs upp på Helsingborgs stadsteater. Fyra av dessa erbjuds dock andra jobb på samma teater. I går fick de berörda sina besked. Inga skådespelare sägs upp, men så gott som alla andra avdelningar drabbas.

Precis som Kulturnytt tidigare rapporterat kommer bland annat hela marknadsavdelningen med biljettförsäljningen läggas ner. Christine Ängemo har jobbat på marknadsavdelningen i över 30 år.
– Jag tycker det är jättehemskt egentligen, för man vet ju inte vad som kommer att hända med teatern över huvudtaget. Och man har gett så mycket av sitt liv på den här teatern, och haft det jättebra. Det känns.

Hur biljettförsäljningen ska skötas vill teaterchef Karl Dunér ännu inte avslöja, mer än att den ska samordnas med annat inom kommunen. Och på andra områden är det meningen är att teatern ska ersätta den uppsagda personalen med inhyrd extern, när så behövs.

Helsingborgs stadsteater går back 2009 med 4 miljoner, lika mycket som året innan. Och nu är man nära börja äta på det egna aktiekapitalet, säger Karl Dunér, som menar att han är tvingad till nedskärningar:
 – Det här är det enda som jag kan göra för att, som jag upplever det, rädda teatern.

Kostnaderna för det antalet människor som Karl Dunér väljer att minska personalen med överstiger den ekonomiska förlusten förlusten 2009. Frågan är hur mycket uppsägningarna handlar om att teatern väljer det här för att få loss pengar till annat?
 – Jag gör ju en total omorganisation av teatern, det är inte en panikåtgärd för att lösa en akut situation. Jag gör det här för att långsiktigt säkra en sund utveckling av teatern, säger Karl Dunér.

Men att spara mer än man behöver är precis det han gjort, menar Ylva Skoglund, som är ordförande i teaterförbundet avdelning 8. På sikt vill Karl Dunér göra nästan dubbelt så många iscensättningar per år, jämfört med idag. Han vill även i framtiden spela repertoarteater, med alternerande pjäser, och det blir svårt efter nerskärningarna, säger hon.
 – Ska man som enligt planerna här, spela repertertoarteater så kommer det att gå åt mer personal, det gör det och nu har man dragit ned på personalen. Det är klart, man kan ju ta in extra människor när det behövs. Men det är frågan om det blir billigare än att ha fast personal, säger Ylva Skoglund.

David Richter, SR Kulturnytt
david.richter@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".